Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
5 Μύθοι και Αλήθειες για τις Aιμορροΐδες

5 Μύθοι και Αλήθειες για τις Aιμορροΐδες

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι ένα πλέγμα φλεβών και αρτηριών στον πρωκτό, υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους, κάποιες φορές όμως μπορεί να διογκωθούν, οδηγώντας στην αιμορροϊδοπάθεια, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Ο λόγος για τις αιμορροΐδες, γύρω από τις οποίες έχει αναπτυχθεί μια σειρά μύθων, που αποπροσανατολίζουν τον ασθενή και οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.

Οι συνηθέστερες αιτίες για την πάθηση των αιμορροΐδων είναι, μεταξύ άλλων, η αυξημένη πίεση στον ορθοπρωκτικό σωλήνα, η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή, η δυσκοιλιότητα, η χρόνια διάρροια, η καθιστική ζωή και η συχνή ανύψωση βαρών.

 

5 Μύθοι και Αλήθειες για τις αιμορροΐδες

Ποιοι είναι όμως οι πιο διαδεδομένοι μύθοι γύρω από τις αιμορροΐδες;

 

1ος Μύθος: Η αιμορροϊδοπάθεια σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αλήθεια: Αν και οι αιμορροΐδες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα, κανένα από αυτά δεν είναι καρκίνος. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι διογκωμένες φλέβες, ενώ ο καρκίνος προκαλείται από μετάλλαξη των κυττάρων. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής δεν πρέπει να παίρνει αψήφιστα την αιμορροϊδοπάθεια, αφού κάποια από τα συμπτώματά της είναι κοινά με αυτά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

2ος Μύθος: Το πρωκτικό σεξ μπορεί να προκαλέσει αιμορροϊδοπάθεια.

Αλήθεια: Το πρόβλημα των αιμορροΐδων μπορεί να επιδεινωθεί από την πρωκτική σεξουαλική επαφή, δεν προκαλεί όμως την αιμορροϊδοπάθεια.

 

3ος Μύθος: Η αιμορροϊδοπάθεια δεν θεραπεύεται.

Αλήθεια: Το πρόβλημα των αιμορροΐδων δεν είναι μόνιμο και συχνά η αιτία τους είναι πρόσκαιρη, όπως για παράδειγμα η εγκυμοσύνη. Πλέον με τις σύγχρονες τεχνικές η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και οριστικά είτε εντός είτε εκτός χειρουργείου.

 

4ος Μύθος: Οι πικάντικες τροφές προκαλούν αιμορροϊδοπάθεια.

Αλήθεια: Οι πικάντικες τροφές μπορεί να ενοχοποιηθούν για ερεθισμό ή κνησμό στην περιοχή του ορθού ή και για δυσκοιλιότητα –που είναι η βασική αιτία για την αιμορροϊδοπάθεια– όχι όμως για άμεση πρόκληση προβλήματος στις αιμορροΐδες, αφού δεν μπορούν να επηρεάσουν τις φλέβες στην περιοχή του ορθού.

 

5ος Μύθος: Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες αποκλείει την εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας

Αλήθεια: Μπορεί η κατανάλωση φυτικών ινών να αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης του προβλήματος των αιμορροΐδων, όμως δεν σημαίνει ότι προσφέρει πλήρη προστασία. Άλλωστε η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να προκληθεί από μια σειρά διαφορετικών παραγόντων.

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

 

Μάθετε πως η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.

Close Menu