Πρόπτωση ορθού είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ορθό πέφτει προς τα κάτω και βγαίνει το εσωτερικό μέρος προς τα έξω.
Ο χειρουργός – πρωκτολόγος, Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος και η χειρουργική του ομάδα, στο εξειδικευμένο ιατρείο ορθοπρωκτικών παθήσεων Proctology Center στην Θεσσαλονίκη σας ενημερώνει σχετικά με την πρόπτωση ορθού και την αντιμετώπισή του.
Αρχικά, το ορθό παραμένει μέσα στο σώμα, αλλά καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται μπορεί να προεξέχει από τον πρωκτό. Παράλληλα, συχνά εμφανίζεται μια αδυναμία των μυών του πρωκτού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή βλέννας ή κοπράνων.
Η πρόπτωση ορθού περιλαμβάνει την αφύσικη προεξοχή του βλεννογόνου του ορθού μέσα από τον πρωκτό. Εν μέρει η διάγνωση συμπίπτει με αυτή της χρόνιας πρόπτωσης των αιμορροΐδων, ειδικά αν μέρος της πρόπτωση είναι αιμορροΐδες και μέρος του ιστού είναι του βλεννογόνου του ορθού. Εάν η προεξοχή του βλεννογόνου του ορθού είναι μόνο μερική, τότε αυτό ονομάζεται μερική πρόπτωση του βλεννογόνου.
Tύποι πρόπτωσης ορθού:
1) Η μερική, που αφορά μόνο το βλεννογόνο του ορθού και
2) Η ολοκληρωμένη, που αφορά τόσο το βλεννογόνο του ορθού όσο και τα τοιχώματα του ορθού και η οποία ονομάζεται επίσης πλήρης πρόπτωση.
Προσέγγιση για την θεραπεία πρόπτωσης ορθού:
Μια μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών έχει εντελώς απαλλαγεί από τα συμπτώματα ή έχει βοηθηθεί σημαντικά με την κατάλληλη θεραπεία. Η πρόπτωση ορθού είναι πολύ συχνά μια χρόνια κατάσταση και συνήθως μειώνεται όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ανακλινόμενη θέση, πιέζοντας απαλά με τα χέρια.
Οι ασθενείς θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το χρόνο που κάθονται στη λεκάνη, και πρέπει να χρησιμοποιούν ένα κατάλληλο μαλακτικό των κοπράνων όσο βρίσκονται σε αναμονή της αξιολόγησης της κατάστασης τους από το γιατρό τους.
Η διαχείριση της μερικής πρόπτωσης ορθού σε ενήλικες είναι παρόμοια με εκείνη των αιμορροΐδων. Η θεραπεία περιλαμβάνει ενέσιμη Σκληροθεραπεία, Δακτύλιο στο βλεννογόνο ή Χειρουργική αποκατάσταση και Πλαστική επιδιόρθωση του πρωκτού και του ορθού.
Περιστασιακά απαιτείται επιδιόρθωση του πρωκτικού σφιγκτήρα.
Σε ενήλικες με πλήρη πρόπτωση που σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, συχνά ενδείκνυται εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα.
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές προσεγγίσεις. Μια σχετικά απλή επέμβαση μπορεί να διορθώσει το ορθό στο κοίλο μέρος του ιερού οστού. Μια άλλη μέθοδος είναι η εκτομή και η χαμηλή αναστόμωση του σιγμοειδούς έως το ορθό. Σε ασθενείς που δεν μπορούν να αντέξουν μια κοιλιακή χειρουργική επέμβαση, η εκτομή και η αναστόμωση μπορεί να γίνει με προσέγγιση από το περίνεο ή να γίνει μια σχετικά στενή ραφή με μη απορροφήσιμα ράμματα από τον πρωκτό. Αυτά τα ράμματα, που συνήθως είναι από σύρμα, μπορούν να τοποθετούνται βαθιά στον υποδόριο ιστό της ορθοπρωκτικής περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο, στη θέση των ραμμάτων μπορεί να τοποθετηθεί συνθετική ταινία μη απορροφήσιμη.
Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία.
Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center