Η αιμορραγία κατά την αφόδευση μπορεί να μοιάζει τρομακτική για τους περισσότερους, συνήθως όμως δεν αποτελεί σύμπτωμα μιας σοβαρής πάθησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν παρουσιάζει επαναληψιμότητα ή μεγάλη ένταση, πρέπει να οδηγήσει κατευθείαν στο ιατρείο.
Συνήθως η αιμορραγία κατά την αφόδευση οφείλεται στην αιμορροϊδοπάθεια και τις πρωκτικές ραγάδες, αφορά δηλαδή το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου ή το ορθό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η εμφάνιση αίματος δεν μπορεί να προέρχεται από κάποιο υψηλότερο σημείο της γαστρεντερικής οδού και να κρύβει από πίσω της κάτι σοβαρότερο. Το αίμα μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή κηλίδας στην επιφάνεια των κοπράνων, στο χαρτί της τουαλέτας ή και στο νερό της τουαλέτας.
Αιμορραγία κατά την αφόδευση, αιτίες :
Οι πιο συχνές αιτίες για την αιμορραγία κατά την αφόδευση είναι οι ακόλουθες:
1. Αιμορροΐδες: Η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της αφόδευσης είναι κοινό σύμπτωμα στην περίπτωση των αιμορροΐδων. Στα μεγαλύτερα άτομα είναι καλό να ελέγχεται διεξοδικά.
2. Πρωκτική ραγάδα: Το σχίσιμο στον πρωκτικό δακτύλιο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, συνοδευόμενη από αίσθημα καύσου ή πόνου κατά την αφόδευση.
3. Αγγειοδυσπλασίες: Προκαλούν αιμορραγία συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Πρόκειται για δυσπλασίες των αγγείων του εντερικού τοιχώματος.
4. Κολίτιδες: Μαζί με την αιμορραγία μπορεί σε μια κολίτιδα να υπάρχει αποβολή βλέννας και πύου κατά τη διάρκεια της αφόδευσης.
5.Βαριάς μορφής γαστρεντερίτιδα: Αν μαζί με το αίμα έχετε πόνο στην κοιλιά και έντονη διάρροια, τότε μιλάμε για βαριά γαστρεντερίτιδα.
6.Εκκολπώματα: Η αιμορραγία σε συνδυασμό με πυρετό και πόνο στο κάτω τμήμα της κοιλιάς μπορεί να είναι σύμπτωμα εκκολπωμάτων, μικρών προσεκβολών του τοιχώματος του παχέος εντέρου.
Υπάρχουν όμως και οι πιο σοβαρές και ύποπτες περιπτώσεις για την αιμορραγία κατά την αφόδευση. Αυτές αφορούν τους πολύποδες-αδενώματα, που αποτελούν προκαρκινικές καταστάσεις και αιμορραγούν αργά, αλλά και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του οποίου η αιμορραγία μπορεί να μην γίνει αντιληπτή.
Δώστε προσοχή στα συμπτώματα
Η αιμορραγία από μόνη της, ειδικά αν είναι μικρή ή αραιή, μπορεί να μην οδηγήσει τον ασθενή στον άρρωστο. Εφόσον όμως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, απώλεια βάρους, ανορεξία, αδυναμία, καλό είναι να ζητήσετε την συμβουλή γιατρού, που με τις κατάλληλες εξετάσεις θα αποφανθεί για την αιτία της.
Σε κάθε περίπτωση με συνοδευτικά συμπτώματα ή χωρίς ο διεξοδικός έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της αιμορραγίας πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα του ασθενή, ώστε να μπορέσει να την αντιμετωπίσει.
Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center