Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Σωματική Άσκηση και αιμορροΐδες

Σωματική Άσκηση και αιμορροΐδες

«Εχθρός» της αιμορροϊδοπάθειας μπορεί να αποδειχθεί η ήπια σωματική άσκηση, που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Αν και κάποιες φυσικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποφεύγονται -όπως η ιδιαίτερα έντονη γυμναστική, που περιλαμβάνει και βάρη- η σωματική άσκηση θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη και θεραπεία των αιμορροΐδων.

Είκοσι με τριάντα λεπτά ήπιας αεροβικής άσκησης την ημέρα βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού, ώστε να αποφεύγονται οι κρίσεις δυσκοιλιότητας, που επιτείνουν το πρόβλημα.

Με δεδομένο δε ότι η καθιστική ζωή  είναι μία από τις αιτίες της αιμορροϊδοπάθειας, αφού δημιουργείται πίεση στις φλέβες του πρωκτού, καλό είναι σε δουλειές γραφείου να γίνονται διαλείμματα μερικών λεπτών ανά ώρα, που θα περιλαμβάνουν περπάτημα. Γενικότερα, μια μορφή ήπιας φυσικής δραστηριότητας, με προτιμότερο το περπάτημα, είναι αναγκαία για την πρόληψη του προβλήματος.

 

Σωματική Άσκηση και αιμορροΐδες

Δεδομένου ότι η αιμορροϊδοπάθεια προκαλεί έντονο πόνο, ενώ χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να μείνουν καθιστοί για πολλή ώρα, θα πρέπει να επιλέξετε τον καταληλλότερο τρόπο εκγύμνασης που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου και δεν θα επιδεινώσει τα συμπτώματα. Ποιοί όμως είναι οι κατάλληλες και ποιες οι ακατάλληλες μορφές σωματικής άσκησης;

Η κατάλληλη γυμναστική για αιμορροΐδες

 1. Κολύμβηση: Αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή, αφού η περιοχή του πρωκτού δεν επηρεάζεται καθόλου, ενώ παράλληλα επιτρέπει την άνετη κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, αλλά και στην επίμαχη περιοχή.
 2. Χορός: Όταν χορεύουμε, τονώνονται οι μύες, ενώ παράλληλα τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζοντας την ενόχληση από τις αιμορροΐδες.
 3. Jogging/Ελαφρύ περπάτημα: Με λίγη προσοχή, ένα ελαφρύ περπάτημα χωρίς έντονους κραδασμούς και αυξομειώσεις ταχύτητας μπορεί να σας γυμνάσει και ταυτόχρονα να χαλαρώσει το αίσθημα πόνου στην περιοχή των αιμορροΐδων.

Η ακατάλληλη γυμναστική για αιμορροΐδες

 1. Γυμναστική με βάρη: Τα βάρη αποτελούν ίσως τη χειρότερη επιλογή, αφού απαιτούν τεράστια προσπάθεια. Η πίεση που ασκείται στην περιοχή είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα το οίδημα και ο πόνος να επιδεινώνονται.
 2. Έντονο τρέξιμο: Οι έντονοι κραδασμοί θα πρέπει να αποφεύγονται για τους ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια. Για το λόγο αυτό, το τρέξιμο δε θα πρέπει να αποτελεί επιλογή εκγύμνασης.
 3. Ποδηλασία: Το ποδήλατο είναι μία αμιγώς καθιστική γυμναστική. Ακόμα και αν πρόκειται για στατικό ποδήλατο, η τριβή που ασκείται θα ερεθίσει ακόμα περισσότερο την πάσχουσα περιοχή και θα χειροτερέψει τον πόνο.
 4. Κωπηλασία: Και η κωπηλασία είναι τρόπος άθλησης όπου απαιτείται ο αθλητής να κάθεται για αρκετή ώρα, ενώ παράλληλα θα ασκεί έντονη δύναμη με τον κορμό του σώματος. Έτσι οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται και ο πόνος χειροτερεύει.

Να συμβουλεύεστε πάντα τον ιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή εκγύμνασης, αλλά και εάν παρατηρήσετε περαιτέρω ενόχληση. Η εξειδικευμένη ομάδα του Proctology Center και ο Χειρουργός Αναστάσιος Παπαδόπουλος μπορούν να σας κατευθύνουν στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με τον καταλληλότερο τρόπο.

 

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι συχνή πάθηση, που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περί το 80% του πληθυσμού θα υποφέρει  τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του από αυτή.

Οι συνηθέστερες αιτίες για την πάθηση των αιμορροΐδων είναι, μεταξύ άλλων:

 • η αυξημένη πίεση στον ορθοπρωκτικό σωλήνα
 • διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες
 • η δυσκοιλιότητα,
 • η χρόνια διάρροια
 • η καθιστική ζωή και η συχνή ανύψωση βαρών

 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

Close Menu