Η δυσκοιλιότητα, πέρα από το ότι μπορεί να κάνει πολύ δύσκολη την καθημερινότητά μας, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρότερων επιπλοκών και ασθενειών. Μάλιστα, η έλλειψη γνώσης για τις συνέπειές της κάνει πολλούς πάσχοντες να μην αντιμετωπίζουν εγκαίρως τα συμπτώματα, φτάνοντας σε χειρότερες καταστάσεις, που χρήζουν διαφορετικής και πιο δραστικής, συχνά και χειρουργικής, αντιμετώπισης. Συγκεριμένα, σε ποιες παθήσεις μπορεί να οδηγήσει η δυσκοιλιότητα;
- Η νούμερο 1 συνέπεια της επίμονης δυσκοιλιότητας είναι η εμφάνιση αιμορροΐδων, οι οποίες, όταν ερεθιστούν, διογκωθούν ή χαλαρώσουν, προκαλούν πόνο και οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο, αφού ο πάσχων αποφεύγει την τουαλέτα για να μην πονέσει.
- Απότοκο της δυσκοιλιότητας είναι συχνά και η πρόπτωση ορθού, μια πάθηση κατά την οποία το ορθό προεξέχει από τον πρωκτό. Έχει διαπιστωθεί πως η πρόπτωση ορθού είναι συνέπεια της χρόνιας δυσκοιλιότητας.
- Επίσης ένα στα δύο άτομα που υποφέρουν από πρωκτικές ραγάδες αντιμετωπίζουν και προβλήματα δυσκοιλιότητας την ίδια στιγμή. Με το τέντωμα του πρωκτικού βλεννογόνου προκαλούνται μικρές πληγές στην είσοδο του πρωκτού, που μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επώδυνες.
Ακράτεια κοπράνων και ουρολογικές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσει η δυσκοιλιότητα
Μια ακόμα συνέπεια της δυσκοιλιότητας είναι η ακράτεια των κοπράνων, αν και η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να αποδοθεί σε πολλές ακόμη αιτίες, οπότε απαιτεί ενδελεχή διερεύνηση.
Τέλος, η δυσκοιλιότητα συνδέεται συχνά και με ουρολογικές παθήσεις, αφού οι μύες και τα νεύρα που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη και εκείνα που είναι υπεύθυνα για τις κινήσεις του εντέρου σχετίζονται. Άλλωστε, η μικρή απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην ουροδόχο κύστη και το κόλον μπορεί να έχει ως συνέπεια την άσκηση πίεσης από ποσότητες κοπράνων που συσσωρεύονται στο παχύ έντερο. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να οδηγήσει σε ουρολογικά προβλήματα, όπως είναι η ακράτεια ούρων, αλλά και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Η πρόληψη της δυσκοιλιότητας περνά από την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φυτικές ίνες, από την κατανάλωση νερού, από την έναρξη σωματικής άσκησης, αλλά και από την μη αναβολή της αφόδευσης. Αν δείτε ότι τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας επιμένουν, επισκεφθείτε τον γιατρό σας και αναζητήστε μαζί του λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτού αυτό οδηγήσει σε άλλα σοβαρότερα.
Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center