Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Πόνος στον πρωκτό και χαμηλά στην κοιλιά: Αίτια και αντιμετώπιση

Πόνος στον πρωκτό και χαμηλά στην κοιλιά: Αίτια και αντιμετώπιση

Ο πόνος στον πρωκτό είναι ένα θέμα ταμπού, για το οποίο συνήθως οι ασθενείς δεν θέλουν να συζητούν. Συχνά δε συνοδεύεται και από πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή μικρή αιμορραγία από το ορθό, συμπτώματα που προκαλούν αμηχανία. Αν και η πρωκταλγία είναι μια συχνή κατάσταση, η οποία μπορεί να συνδέεται με μια σειρά παθήσεων, δεν τυγχάνει της απαραίτητης προσοχής από τον πάσχοντα, ακριβώς επειδή αφορά μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που υποδιαγιγνώσκεται και αποδίδεται σε μία με δύο γνωστές παθήσεις, με πρώτη την αιμορροϊδοπάθεια, χωρίς να διερευνάται περαιτέρω.

Ο πόνος στον πρωκτό εμφανίζεται αιφνίδια, δημιουργώντας αρχικά μια αίσθηση μυϊκού σπασμού και στη συνέχεια γίνεται οξύτερος και ανυπόφορος. Μπορεί μάλιστα να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι κάποιες ώρες. Πολλοί ασθενείς τον περιγράφουν ως έντονη ενόχληση στο ορθό, συνηθέστερα χαμηλά στην κοιλιά, στην αριστερή πλευρά. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις αφορά και το εσωτερικό του πρωκτού και μπορεί να φτάσει μέχρι και την περιοχή του κόκκυγα. Όταν ο πόνος περάσει, μεσολαβεί μέχρι το επόμενο επεισόδιο ένα διάστημα χωρίς ενοχλήσεις ή άλλα συμπτώματα.

Αίτια και θεραπεία

Αν και ο πόνος στον πρωκτό δεν έχει συγκεκριμένη αιτιολογία μπορεί να συνδεθεί με πολλές ορθοπρωκτικές παθήσεις. Η πιο πιθανή αιτία είναι η αιμορροϊδοπάθεια, ειδικά στην περίπτωση που έχει προκληθεί θρόμβωση. Η πρωκταλγία μπορεί επίσης να αποδοθεί στην ραγάδα δακτυλίου, μια μικρή πληγή στη βλεννογόνο του πρωκτικού καναλιού, στο πρωκτικό συρρίγγιο, ακόμα και στην κύστη κόκκυγος, ενώ συνδέεται, μεταξύ άλλων, με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τη νόσο του Crohn, την προστατίτιδα, ακόμα και με το στρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο πόνος στον πρωκτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρότερων παθήσεων, όπως είναι ο καρκίνος του πρωκτού ή του ορθού. Πολλές φορές πάντως μπορεί να μην αποτελεί συνέπεια καμίας από τις παραπάνω παθήσεις.

Η επίσκεψη στον πρωκτολόγο είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του πόνου του πρωκτού, καθώς έτσι θα αποκλειστεί ή θα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη μιας οθροπρωκτικής πάθησης. Αν ο εν λόγω πόνος είναι απόρροια κάποιας εκ των παθήσεων του πρωκτού, τότε η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Μάλιστα, πλέον με τα σύγχρονα εργαλεία του laser και των υπερήχων η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται αναίμακτα και ανώδυνα και σε μόλις 15 λεπτά.  Αν ο πόνος στον πρωκτό δεν οφείλεται σε κάποια από αυτές τις παθήσεις, ο πρωκτολόγος θα κατευθύνει ανάλογα τον ασθενή για την περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος.

Ο πόνος στον πρωκτό δεν πρέπει να είναι ταμπού ούτε να προκαλεί ντροπή στον πάσχοντα. Αντίθετα πρέπει να διερευνάται άμεσα, εφόσον επαναλαμβάνεται συχνά, ώστε αφενός να ανακουφιστεί, αφετέρου να προληφθούν χειρότερες καταστάσεις.

Close Menu