Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Κύστη Κόκκυγος και Καλοκαίρι

Κύστη Κόκκυγος και Καλοκαίρι

Κύστη Κόκκυγος και Καλοκαίρι. Ένα ζήτημα αναστολής κατά τους θερινούς μήνες αποτελεί η θεραπεία της κύστης κόκκυγα για τον ασθενή. Η έξαρση της νόσου είναι έντονη ειδικά σε νέους ανθρώπους (μαθητές, φοιτητές) λόγω των εξετάσεων αλλά και σε εργαζόμενους γραφείων μιας και η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας χειροτερεύουν την κατάσταση.

Τίθεται όμως το ζήτημα για το αν θα πρέπει η νόσος να αντιμετωπιστεί πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.  Δεν είναι δυστυχώς λίγες οι  περιπτώσεις στις οποίες μια φλεγμονή της κύστης κόκκυγα έχει καταστρέψει τις καλοκαιρινές διακοπές κάποιου ή κάποιας, γιατί δεν μπορούσε ούτε να καθίσει.

Παλαιότερα με τις κλασσικές μεθόδους (ανοικτή, κλειστή μέθοδος, κλπ.)  αντιμετωπίζαμε συχνά την περίπτωση που εντός του τραύματος δηλαδή της ανοικτής πληγής έμπαιναν κόκκοι άμμου, που βέβαια δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν ούτε με καλό πλύσιμο της περιοχής και η υποτροπή ήταν  δεδομένη. Για το λόγο αυτό, οι χειρούργοι επέλεγαν να μην κάνουν τα χειρουργεία της κύστης κόκκυγα το καλοκαίρι, καθώς ο ασθενής δεν μπορούσε να μπει στη θάλασσα  λόγω άμμου.

Η αναβολή του χειρουργείου συχνά έχει και άλλες επιπτώσεις, καθώς οι υποτροπές της φλεγμονής είναι πολύ πιθανές και δεν είναι λίγα τα άτομα που θυμούνται σε όλη τους τη ζωή την ταλαιπωρία που πέρασαν κάποιο καλοκαίρι εξαιτίας της κύστης κόκκυγα.

Οι ενδοιασμοί που υπήρχαν παλαιότερα σχετιζόταν κυρίως με την περιποίηση του τραύματος, λόγω της ακρωτηριαστικής μεθόδου θεραπείας που περιελάμβανε τη μεγάλη εκτομή ιστού απο την ιεροκοκκυγική χώρα.

Μέθοδος ενδοσκοπικού laser

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν με τη νέα τεχνική του ενδοσκοπικού laser. 

Τομή του δέρματος, ράμματα και ανοικτές πληγές δεν υπάρχουν πλέον, παρά μόνο η πύλη εισόδου της οπτικής ίνας του laser που έχει διάμετρο 2 χιλιοστά. Μετά την επέμβαση, το μόνο που πρέπει να επουλωθεί είναι ακριβώς αυτή η μικρή οπή. Ο/Η  ασθενής δεν πρέπει να βρέξει την περιοχή για 2- 3 ημέρες και, στη συνέχεια, μπορεί να πάει κανονικά και στην θάλασσα, η δε άμμος που παλαιά ήταν  κίνδυνος, δεν αποτελεί πλέον θέμα.

Με το ενδοσκοπικό laser αντιμετωπίζουμε ριζικά και οριστικά την κύστη κόκκυγα όλες τις εποχές και μπορείτε να χαρείτε το καλοκαίρι σας, χωρίς περιορισμούς και ταλαιπωρίες.

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

 

Close Menu