Πολύτιμο σύμμαχο στην πρόληψη, αλλά και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ραγάδας πρωκτού αποτελεί η διατροφή, την οποία συχνά οι πάσχοντες από τη δύσκολη αυτή πάθηση αμελούν.
Η ραγάδα πρωκτού, μια πληγή στο βλεννογόνο του πρωκτού, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χρόνια δυσκοιλιότητα, με τα σκληρά κόπρανα να προκαλούν πληγή, η πληγή να προκαλεί πόνο, ο πόνος σπασμό στον πρωκτό και ο σπασμός επιπλέον δυσκοιλιότητα. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί σε μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενή και σε κλινική επιδείνωση της ραγάδας πρωκτού. Η αφόδευση αναβάλλεται εξαιτίας του φόβου του πάσχοντα για τον επικείμενο πόνο και αυτό ανοίγει τον δρόμο για ακόμα πιο επώδυνες καταστάσεις, αφού τα κόπρανα, όσο δεν αποβάλλονται, γίνονται πιο σκληρά και πιο μεγάλα. Η ραγάδα πρωκτού, εκτός από τον έντονο περιπρωκτικό πόνο, που μπορεί να κρατήσει από λίγα λεπτά μέχρι ώρες, συνοδεύεται επίσης από μυϊκό σπασμό και ελαφρά αιμορραγία, συνήθως στο χαρτί της τουαλέτας.
Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι το πρώτο βήμα σε αυτή τη… μάχη και ξεκινά από το κατάλληλο διατροφικό μενού. Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, που μπορεί κανείς να προσλάβει μέσα από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποτελεί κλειδί για τη δυσκοιλιότητα, άρα και για την πρόληψη της ραγάδας πρωκτού, αλλά και την αντιμετώπισή της στα πρώτα της στάδια.
Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε συγκεκριμένα στη διατροφή μας, ώστε να αποφύγουμε τη ραγάδα πρωκτού ή να ανακουφιστούμε από τα πρώτα της συμπτώματα και ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να εντάξουμε σε αυτή, αλλά και να εξαλείψουμε;
Σε πρώτη φάση πρέπει να αποφεύγουμε τρόφιμα τα οποία προκαλούν δυσκοιλιότητα και αυτά είναι τα πλούσια σε λιπαρά σνακ, για παράδειγμα τα πατατάκια, τα τηγανιτά, τα κόκκινα κρέατα και τα τυροκομικά είδη. Στη λίστα με τα… απαγορευμένα πρέπει να μπουν και τα επεξεργασμένα τρόφιμα και δη τα κατεψυγμένα και τα συσκευασμένα, καθώς η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
Εκεί όμως όπου πρέπει να δώσουμε κυρίως την έμφασή μας ως προς τη διατροφή είναι η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών, με συνιστώμενη δόση τα 20 με 35 γραμμάρια την ημέρα. Οι φυτικές αυτές ίνες, κυρίως από τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της συνοχής των κοπράνων, που είναι και το ζητούμενο, ώστε να μην προκαλείται πληγή από τη σκληρή σύστασή τους.
Τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής άλεσης, καφέ ρύζι, πλιγούρι βρώμης, ζυμαρικά ολικής άλεσης, πίτουρο σιταριού και βρώμης, ξηροί καρποί, σπόροι, φασόλια, μπιζέλια και από φρούτα εσπεριδοειδή και δαμάσκηνα αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικών ινών. Αν η πρόσληψη της συνιστώμενης ποσότητας των φυτικών ινών δεν μπορεί για λόγους του πάσχοντα να επιτευχθεί μέσω της διατροφής, υπάρχει και η δυνατότητα συμπληρωμάτων φυτικών ινών.
Επίσης, στην περίπτωση που η ραγάδα πρωκτού έχει εκδηλωθεί, μπορούμε να περιορίσουμε τα οδυνηρά συμπτώματά της περιορίζοντας ή βγάζοντας εντελώς από τη διατροφή μας ουσίες που ερεθίζουν τον πρωκτό, οι οποίες στην πλειονότητά τους βρίσκονται στις πικάντικές τροφές, αλλά και στο αλκοόλ. Έτσι, το κόκκινο πιπέρι, το μαύρο πιπέρι, οι σπόροι μουστάρδας, το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο καφές, το κακάο και το αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγονται από τον πάσχοντα, αφού επιδεινώνουν την κατάσταση. Μάλιστα, η καφεΐνη του καφέ, η θεοβρωμίνη του κακάο και η αιθυλική αλκοόλη του αλκοόλ είναι οι ένοχες ουσίες για την επιδείνωση των ενοχλήσεων της ραγάδας πρωκτού.
Κατανάλωση άφθονων υγρών
Στο πλαίσιο της ισορροπημένης διατροφής εντάσσεται και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού με την κατανάλωση πολλών υγρών, που μαλακώνουν τα κόπρανα και διευκολύνουν επομένως τη διέλευση τους. Εκτός από νερό, καλό είναι να καταναλώνουμε φυσικούς χυμούς φρούτων, ενώ στα υγρά δεν συμπεριλαμβάνονται τα αλκοολούχα ποτά ούτε και ο καφές, ο οποίος παρότι βοηθά τις εξορμήσεις στην τουαλέτα, μπορεί να αφυδατώσει σε υπερβολικές ποσότητες τον οργανισμό.
Φροντίζουμε τη διατροφή μας, ώστε να προλάβουμε τη ραγάδα πρωκτού ή να καταπραΰνουμε τις επώδυνες συνέπειές της, που αφήνουν έντονο αποτύπωμα στην ποιότητα της ζωής μας, προκαλώντας προβλήματα στην εργασία, αλλά και την κοινωνικότητά μας. Εμπλουτίζουμε το διαιτολόγιό μας με φρούτα και λαχανικά, κρατώντας μακριά τη δυσκοιλιότητα και όλα τα παρεπόμενά της και επικοινωνούμε με ειδικό πρωκτολόγο, ώστε να κατευθύνει τα βήματά μας στη συντηρητική αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού.