Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942

Χρόνια Δυσκοιλιότητα

Η Χρόνια Δυσκοιλιότητα στην Ελλάδα έχει σημαντικές διαστάσεις καθώς, σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), το 16% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Έλληνες, αναφέρει δυσκοιλιότητα μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των ανδρών.

Περισσότερο ανησυχητικό όμως, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς πάσχοντες (47%) έχουν συμβουλευθεί κάποιον γιατρό για την επίλυση του προβλήματός τους.

Συνήθως οι πάσχοντες από Χρόνια Δυσκοιλιότητα ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια (10,6 χρόνια κατά μέσο όρο σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη) και έχουν δοκιμάσει πολλές φαρμακευτικές και άλλες θεραπείες.

Χρόνια Δυσκοιλιότητα και Διατροφή

Η πρώτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αλλαγή του τρόπου διατροφής και συγκεκριμένα η αυξημένη λήψη φυτικών ινών, η αύξηση της κατανάλωσης νερού καθώς και η συστηματική άσκηση. Το επόμενο βήμα είναι συνήθως η χρήση καθαρτικών ουσιών, μετά από παρότρυνση του περιβάλλοντος του πάσχοντος ή συμβουλή του φαρμακοποιού. Τα καθαρτικά διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο δράσης αλλά δεν είναι όλα το ίδιο δραστικά σε όλους τους ασθενείς. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα δεν λύνεται με τα καθαρτικά και επανέρχεται άμεσα με την διακοπή τους.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό όπως δυσπεψία, φουσκώματα, δυσθυμία, κατάθλιψη, ραγάδα δακτυλίου, αιμορροίδες, εκκολπωμάτωση, ρήξη εκκολπωμάτων, περιτονίτιδα, κ.λπ..

Σε κάποιες περιπτώσεις η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να δώσει άμεση και οριστική λύση.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά πολλές φορές η χρόνια δυσκοιλιότητα οφείλεται σε αύξηση του τόνου του έσω σφιγκτήρα.

Στην περίπτωση αυτή με μικρή επέμβαση με χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας (Laser, μαχαίρι υπερήχων) είναι άμεση λύση, χωρίς νοσηλεία και με το δυνατότερο μικρό κόστος.

 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

Close Menu