Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942

Ορθοπρωκτικό Συρίγγιο

Αντιμετωπίστε ανώδυνα, αναίμακτα και οριστικά το Ορθοπρωκτικό Συρρίγγιο, με τη νέα επαναστατική μέθοδο αντιμετώπισης και θεραπείας που εφαρμόζει ο Χειρουργός – Πρωκτολόγος Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος και η ομάδα του στο Proctology Center, στη Θεσσαλονίκη.

Τα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας, όπως το Laser και οι υπέρηχοι, έχουν απλοποιήσει την επέμβαση, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν. Η επέμβαση διαρκεί 10-15 λεπτά, η επούλωση είναι πλήρης και ταχύτατη και τα ποσοστά υποτροπής σχεδόν μηδενικά.

Καλέστε μας τώρα στο 2310 220 646 για να κλείσουμε ραντεβού, ώστε να συζητήσουμε το πρόβλημά σας και να σας καθοδηγήσουμε στα επόμενα βήματα.

Τι είναι το Ορθοπρωκτικό Συρρίγγιο

Το Ορθοπρωκτικό Συρίγγιο είναι μια ορθοπρωκτική πάθηση που, αν και δεν είναι τόσο γνωστή όσο οι αιμορροΐδες, είναι πολύ σοβαρότερη. Προκαλεί δε ιδιαίτερα έντονο πόνο στους πάσχοντες, ο οποίος δεν ανακουφίζεται εύκολα. Μάλιστα, μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει σηψαιμία ή ακόμη και τοξικό σοκ.

Το Ορθοπρωκτικό Συρίγγιο (ή αλλιώς περιεδρικό) είναι ουσιαστικά μία επικοινωνία δίκην τούνελ μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου (ορθού) και του περιπρωκτικού δέρματος. Συνήθως δημιουργείται λόγω κάποιου περιεδρικού αποστήματος που οφείλεται στην απόφραξη και φλεγμονή των αδένων του πρωκτικού σωλήνα και του ορθού. Αποτέλεσμα του συριγγίου είναι η εκροή πύου, αίματος και κοπρανώδους περιεχομένου από το εξωτερικό στόμιό του που εκβάλλει στο δέρμα πέριξ του πρωκτού.

Τι προκαλεί το Ορθοπρωκτικό Συρίγγιο;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε περιεδρικό απόστημα που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως. Στατιστικά, περί το 80% των αποστημάτων εξελίσσεται σε συρίγγιο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες δημιουργείται εξαιτίας της νόσου του Crohn, εξαιτίας σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, τραύματος, φυματίωσης, καρκίνου, εκκολπωματίτιδας κ.λπ.

Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης περιεδρικών συριγγίων έχουν τα παιδιά και οι νέοι άνδρες, καθώς εμφανίζουν σχετικά υψηλό επίπεδο ανδρικών ορμονών με ισχυρή αδενική έκκριση και είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις του αδένα και σε δημιουργία αποστημάτων.

Προϋπόθεση για την πρόληψη του πρωκτικού συριγγίου είναι η καλή λειτουργία του εντέρου και η πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας, ενώ σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή και η σχολαστική καθαριότητα.

Οποιαδήποτε περιπρωκτική ενόχληση πάντως πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή άμεσα στον Ιατρό. Η σχετικά άγνωστη αυτή ορθοπρωκτική πάθηση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφεθεί στην τύχη της.

Συμπτώματα Ορθοπρωκτικού Συριγγίου

Το Ορθοπρωκτικό Συρίγγιο έχει τα παρακάτω συμπτώματα:

  •  Υποτροπιάζοντα επαναλαμβανόμενα περιεδρικά αποστήματα
  •  Πόνο και οίδημα περιπρωκτικά
  •  Αιμορραγία
  •  Εκροή περιπρωκτικά κοπρανώδους και περιπυώδους υγρού
  •  Πυρετό, ρίγος, αδυναμία
  •  Ερεθισμό του περιπρωκτικού δέρματος

Το Oρθοπρωκτικό Συρίγγιο μπορεί να οδηγήσει, σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και σε σηψαιμία και τοξικό σοκ.

Διάγνωση

Η κλινική εξέταση, το ιστορικό του ασθενούς, η επισκόπηση και η ψηλάφηση συνήθως επαρκούν για τη διάγνωση της νόσου. Παρ’ όλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζεται πρωκτοσκόπηση-ορθοσιγμοειδοσκόπηση για να αποκλειστούν και άλλες παθήσεις.

Μερικές φορές συνιστάται και MRI (μαγνητική τομογραφία) της περιπρωκτικής περιοχής, για να έχουμε την ακριβή πορεία του συριγγίου στις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις.

Ορθοπρωκτικό Συρίγγιο και θεραπεία

Η αντιμετώπιση του Ορθοπρωκτικού Συριγγίου θεωρείται κατεξοχήν χειρουργικό ζήτημα, αφού οι συντηρητικές λύσεις δεν επαρκούν και η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η τεχνολογία έχει κάνει τα πράγματα πιο απλά για όσους πάσχουν από Ορθοπρωκτικό Συρίγγιο.

Τα περισσότερα ορθοπρωκτικά (ή αλλιώς περιεδρικά) συρίγγια θεραπεύονται με συριγγοτομή. Με χρήση ειδικών εργαλείων (μήλες) εντοπίζουμε το συρίγγιο και την πορεία του, στην συνέχεια με χρήση laser ή υπερήχων διανοίγουμε το συρίγγιο στην περίπτωση που δεν αφορά τον έξω σφιγκτήρα. Η διάνοιξη του συριγγίου (συριγγοτομή) αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για άμεση, οριστική, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία, ενώ η επούλωση είναι πλήρης και ταχύτατη.

Αν το συρίγγιο είναι πολύπλοκο και αφορά και στους δύο σφιγκτήρες (έσω και έξω) τότε για λόγους ασφαλείας του ασθενούς προβαίνουμε σε άλλες τεχνικές όπως τη μέθοδο SETON, βλεννογονικό FLAP κλπ, εξίσου αποτελεσματικές και άμεσες. Ο εξειδικευμένος χειρουργός θα αποφασίσει με βάση τα ανωτέρω ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για τον κάθε ασθενή.

Η διάρκεια της επέμβασης στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι 10-15 λεπτά, ενώ η νάρκωση είναι τοπική ή με καταστολή (μέθη).

Συνήθως η χειρουργική θεραπεία δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική σε 2-3 ώρες. Η επέμβαση διενεργείται με την πιο σύγχρονη μορφή ενέργειας (χειρουργικά εργαλεία), Laser, μαχαίρι υπερήχων (UltracisionLigasure), σε υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες, με την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους ασθενείς. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πλέον σύγχρονη θεραπεία με χρήση ραδιοσυχνοτήτων, ο Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος εφαρμόζει τη μέθοδο Fistura® για το ορθοπρωκτικό συρίγγιο, δίνοντας άμεσο και ανώδυνο τέλος στον πόνο και την ταλαιπωρία.

Οι τομές και τα ανοιχτά τραύματα είναι παρελθόν, ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται πλέον από τις βασανιστικές και επώδυνες αλλαγές και μπορεί από την επόμενη μέρα να είναι ενεργός στις δραστηριότητές του.

Καλέστε μας τώρα στο 2310 220 646 για να κλείσουμε ραντεβού και να βρούμε την ενδεδειγμένη θεραπεία και λύση στο πρόβλημά σας!

 

 

 

Close Menu