Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942

Κονδυλώματα

Τα Κονδυλώματα στον πρωκτό είναι μία μόνο από τις εκδηλώσεις του ιού HPV στον πρωκτό. Αυτό αποδίδεται στην διάδοση της μόλυνσης με τον ιό HPV και ταυτόχρονα σε άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα και η ανοσοκαταστολή.

Άλλες, πιο σπάνιες εκδηλώσεις του ιού HPV στον πρωκτό είναι η δυσπλασία του δέρματος και του αυλού του πρωκτού, δηλαδή δημιουργείται μια προκαρκινική κατάσταση.

Τα Κονδυλώματα στον πρωκτό εντοπίζονται συνήθως στο περιπρωκτικό δέρμα. Συχνά όμως μπορεί να επεκτείνονται εσωτερικά στον πρωκτό μέχρι την οδοντωτή γραμμή ή ακόμη και στο βλεννογόνο του ορθού. Είναι πιθανό επίσης να εντοπιστούν κονδυλώματα μόνο ενδοπρωκτικά.

Στην αρχή είναι σαν μικρά επίπεδα ογκίδια (σπυράκια ή με όψη κουνουπιδιού) που θυμίζουν σε μέγεθος το κεφάλι της καρφίτσας μέχρι ένα μπιζέλι. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή άλλη ενόχληση και δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν τσούξιμο, κνησμό και υπάρχει έκκριση υγρών. Συχνά βρίσκονται και μέσα στον αυλό του πρωκτού, σε απόσταση 2-3 εκ. από το δέρμα.

Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν, ενώ υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να αιμορραγήσουν.

Η εμφάνιση του καρκίνου του πρωκτού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Κονδυλώματα: Αντιμετώπιση και πρόληψη

Η πρωκτοσκόπηση, έτσι ώστε να ελεγχθεί ο πρωκτικός σωλήνας και να διαγνωστούν τυχόν ενδοπρωκτικά κονδυλώματα ή και δυσπλασίες πρωκτού, είναι απαραίτητη για προληπτικούς λόγους, εφόσον έχουν διαγνωστεί κονδυλώματα στην εξωτερική περιοχή του πρωκτού.

Στα άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει επίσης να γίνεται κυτταρολογική εξέταση, απαραίτητη για τη διάγνωση δυσπλασιών και προκαρκινικών καταστάσεων.

Σε ξαφνική εμφάνιση και διόγκωση τους ή αν προκύψει επανεμφάνιση πολύ σύντομα μετά από τη θεραπεία, πρέπει απαραιτήτως να γίνεται έλεγχος για τον ιό HIV.

Καμία από τις διαθέσιμες θεραπείες δεν αποτελεί θεραπεία για τον HPV, μολονότι τα γεννητικά κονδυλώματα αντιμετωπίζονται δραστικά.

Ο ιός παραμένει ανενεργός στα κύτταρα, και μπορεί να επανεμφανιστούν μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα κονδυλώματα δεν επανεμφανίζονται ποτέ.

 

Close Menu