Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942

Κύστη Κόκκυγος

Δεν χρειάζεται πια η Κύστη Κόκκυγος να αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινότητά σας. Βάλτε τέλος στους πόνους και στην ταλαιπωρία που προκαλεί με τη νέα επαναστατική μέθοδο αντιμετώπισης και θεραπείας που εφαρμόζει ο Χειρουργός – ΠρωκτολόγοςΔρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος και η χειρουργική του ομάδα, στο εξειδικευμένο ιατρείο ορθοπρωκτικών παθήσεων Proctology Center στην Θεσσαλονίκη.

Αναίμακτα, Ανώδυνα, Άμεσα, Οικονομικά και Χωρίς Νοσηλεία απαλλάσσεστε μία και καλή από τα ενοχλητικά συμπτώματα της Κύστης Κόκκυγος. Καλέστε μας τώρα στο 2310 220 646, για να κλείσετε το ραντεβού σας.

 

Τι είναι η Κύστη Κόκκυγος

Η Κύστη Κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια μικρή κύστη η οποία βρίσκεται επί του κόκκυγος (ουρίτσα) πάνω από τους γλουτούς. Προκαλείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που συνήθως συμβαίνει στην περιοχή αυτή.

Η νόσος αφορά κυρίως άνδρες (αναλογία άρρενες: θήλεις, 3:1) και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της στις ηλικίες 16-20 ετών, ενώ η επίπτωσή της μειώνεται κατακόρυφα μετά το 25ο έτος της ηλικίας.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από μια απλή, μικρή «φουσκίτσα» μέχρι μια μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα. Συχνά, η περιοχή μπορεί να παράγει υγρά τα οποία είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά.

Αν η κύστη αυτή επιμολυνθεί, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, πόνο και να δημιουργήσει απόστημα με πύον, το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέος αποστήματος στο ιατρικό τους ιστορικό.

Η φλεγμονή επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, κακουχία και ναυτία. Στη χρόνια μορφή της νόσου ο ασθενής αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο δημιουργίας αποστήματος κατά το παρελθόν, το οποίο παροχετεύθηκε είτε αυτόματα είτε χειρουργικά. Έκτοτε μπορεί να παρέμεινε μόνο ένα αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή της κατώτερης σπονδυλικής στήλης ή περίοδοι βύθιου άλγους στην ιερο-κοκκυκική περιοχή, που εναλλάσσονται με περιόδους χωρίς πόνο.

 

Αίτια

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς δημιουργείται η Κύστη Κόκκυγος. Κάποια από τα αίτια είναι:

 •  Αλλαγή των ορμονών (κυρίως γιατί εμφανίζεται με την εφηβεία)
 •  Ανάπτυξη έντονης τριχοφυΐας
 •  Καθιστική ζωή (γραφείο, διάβασμα κλπ)
 •  Κληρονομικότητα κλπ
 •  Παχυσαρκία

Η Κύστη Κόκκυγος παραμονεύει και όταν στην περιοχή επικρατούν συνθήκες όπως ο κακός αερισμός, η τριβή και η υγρασία, που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων, ενώ μεταξύ των παραγόντων κινδύνου περιλαμβάνεται και το οικογενειακό ιστορικό.

 

Κύστη Κόκκυγος και συμπτώματα

Τα βασικότερα συμπτώματα της Κύστης Κόκκυγος είναι:

 •  Πόνος
 •  Οίδημα και πρήξιμο της περιοχής
 •  Ερυθρότητα
 •  Εκροή πύου, αίματος και τριχών από την κύστη
 •  Δημιουργία συριγγίων (τρυπούλες πάνω στο δέρμα της περιοχής)
 •  Επέκταση των συριγγίων στην περιπρωκτική περιοχή

 

Κύστη Κόκκυγος και θεραπεία

Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου.

Μια χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται καλύτερα με χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική προσέγγιση είναι η μόνιμη και αποτελεσματική θεραπεία της νόσου και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί και τη μοναδική λύση.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές και δυστυχώς πολλές τραυματικές εμπειρίες αυτών που χειρουργήθηκαν για Κύστη Κόκκυγος, γιατί πολλοί χειρουργοί προτιμούν τις εκτεταμένες αφαιρέσεις της κύστης, οι οποίες προκαλούν μεγάλο έλλειμμα, μακροχρόνια αποθεραπεία, πόνο και ταλαιπωρία.

Η επέμβαση επιλογής μας είναι η συριγγοτομή. Με χρήση ειδικών εργαλείων (μήλες) ανοίγεται και καθαρίζεται το συρίγγιο με τη χρήση laser ή υπερήχων. Η τεχνική αυτή μάς δίνει τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα της ελάχιστης τομής και του ελάχιστου χειρουργικού τραύματος.

Έτσι η μετεγχειρητική κατάσταση είναι ανώδυνη, η επούλωση του τραύματος αποδεικνύεται πολύ γρήγορη, ενώ η μετεγχειρητική ουλή είναι ελάχιστη και το αισθητικό αποτέλεσμα τέλειο. Απαιτείται για μικρό χρονικό διάστημα τοπική περιποίηση του τραύματος, η οποία δεν επιβάλλει κανενός είδους περιορισμό φυσικών δραστηριοτήτων. Τα ποσοστά υποτροπής είναι σχεδόν μηδενικά.

Η συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική διαρκεί 10-15 λεπτά, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή με πολύ μικρή καταστολή (μέθη) και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι και στην καθημερινότητα του σε 2-3 ώρες. Είναι πλήρως ενεργός από την πρώτη μέρα, καθώς ο πόνος και η εν γένει ταλαιπωρία του είναι ελάχιστη.

Η επέμβαση διενεργείται με την πιο σύγχρονη μορφή ενέργειας (χειρουργικά εργαλεία), Laser, μαχαίρι υπερήχων (UltracisionLigasure), σε υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες, με την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους ασθενείς. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πλέον σύγχρονη θεραπεία με χρήση ραδιοσυχνοτήτων, ο Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος εφαρμόζει τη μέθοδο Fistura® για την κύστη κόκκυγος, δίνοντας άμεσο και ανώδυνο τέλος στον πόνο και την ταλαιπωρία.

Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι απλή, ο ασθενής μπορεί από την επόμενη μέρα να είναι ενεργός στις δραστηριότητές του και όλα αυτά με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος.

Η χρήση της νέας γενιάς χειρουργικών laser και συσκευών υπερήχων, σε συνδυασμό με τις νέες, καινοτόμες τεχνικές, προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση της Κύστης Κόκκυγος, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη, κλασική χειρουργική αφαίρεσή της.

Η ιατρική ομάδα του Proctology Center με επικεφαλής τον Δρα Αναστάσιο Παπαδόπουλο Χειρουργό – Πρωκτολόγο μπορεί να εγγυηθεί άμεση λύση στο πρόβλημά σας, καθώς διαθέτει εμπειρία και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση όλων των ορθοπρωκτικών παθήσεων.

Καλέστε μας τώρα στο 2310 220 646 για να κλείσουμε ραντεβού, να συζητήσουμε το ζήτημα που σας απασχολεί και να σας προτείνουμε την ενδεδειγμένη θεραπεία και λύση!

 

 

Close Menu