Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της κύστης κόκκυγος

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της κύστης κόκκυγος

Κύστη κόκκυγος και παράγοντες κινδύνου: Πότε εμφανίζεται και σε ποιούς;

Η κύστη κόκκυγος είναι μια ύπουλη πάθηση, που μπορεί να υποτροπιάσει, ταλαιπωρώντας τον ασθενή και προκαλώντας του προβλήματα δυσανάλογης σοβαρότητας με την αρχική τους αιτία. Ουσιαστικά δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα στην ιεροκοκκυγική περιοχή και είναι μια μικρή κύστη η οποία βρίσκεται επί του κόκκυγος (ουρίτσα) πάνω από τους γλουτούς. Αν η κύστη αυτή επιμολυνθεί, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, πόνο και να δημιουργήσει απόστημα με πύον.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες κινδύνου που καθιστούν κάποιους πιο επιρρεπείς στην πάθηση από ότι άλλους;

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η κύστη κόκκυγος θεωρούνταν απόρροια εκ γενετής προβλήματος. Πλέον όμως έχει αποδειχθεί πως είναι συνέπεια της διείσδυσης των τριχών στην περιοχή. Σε ποιους όμως οι τρίχες γίνονται εχθρός στην προκειμένη περίπτωση;

Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την κύστη κόκκυγος είναι το φύλο, η ηλικία, η πλούσια τριχοφυΐα, που συνήθως συνοδεύει το σκουρόχρωμο δέρμα, τα παραπανίσια κιλά και η καθιστική ζωή.

 

Νέοι, σκουρόχρωμοι, με παραπάνω κιλά

Ειδικότερα, η πάθηση αφορά κατά κύριο λόγο τους άνδρες -με την αναλογία να είναι τρία προς ένα σε σχέση με τις γυναίκες- και τους νεαρούς και δη στις ηλικίες μεταξύ 16 και 20 ετών, αφού η επίπτωσή της μειώνεται δραστικά στη συνέχεια. Η απουσία δε άσκησης σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος συντελούν στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισής της.

Η κύστη κόκκυγος όμως παραμονεύει και όταν στην περιοχή επικρατούν συνθήκες όπως ο κακός αερισμός, η τριβή και η υγρασία, που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων, όταν υπάρχει έντονη εφίδρωση, αλλά και όταν το επάγγελμα απαιτεί την καθιστική στάση για πολλές ώρες την ημέρα και για μεγάλες χρονικές περιόδους. Τέλος, μεταξύ των παραγόντων κινδύνου περιλαμβάνεται και το οικογενειακό ιστορικό.

Πάντως, αν και η κύστη κόκκυγος αποδίδεται συνήθως στους παραπάνω παράγοντες, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί η πάθηση να εμφανιστεί και σε γυναίκες ή σε αδύνατα άτομα ή σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σε κάθε περίπτωση η κύστη κόκκυγος είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται πλέον ανώδυνα και αναίμακτα με τη χρήση της νέας γενιάς χειρουργικών laser και συσκευών υπερήχων.

 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη https://proctologycenter.gr/

Close Menu