Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις ορθοπρωκτικές παθήσεις

5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις ορθοπρωκτικές παθήσεις

Σε εφιάλτη μπορούν να μετατρέψουν την καθημερινότητά μας οι ορθοπρωκτικές παθήσεις, μεταξύ των οποίων οι αιμορροΐδες, η ραγάδα δακτυλίου, η κύστη κόκκυγος και το ορθοπρωκτικό συρρίγιο.

Πλέον όμως, τα σύγχρονα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ιατρική έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπισή τους, συμβάλλουν στην άρση των «ταμπού» γύρω από αυτές και δίνουν μια και καλή τέλος σε επώδυνες καταστάσεις που στο παρελθόν δεν αντιμετωπίζονταν.

Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε για τις ορθοπρωκτικές παθήσεις; Ο πρωκτολόγος-χειρουργός Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής του Proctology Center, έχει τις απαντήσεις σε 5 συχνές ερωτήσεις γύρω από τις ορθοπρωκτικές παθήσεις.

Αρκούν τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των ορθοπρωκτικών παθήσεων;

Αν και κάποιες από τις ορθοπρωκτικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά (φάρμακα, αλοιφές, τοπικά αναισθητικά) ή με την υιοθέτηση ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής (μεσογειακή διατροφή, λήψη φυτικών ινών κτλ), συνήθως παρουσιάζουν με τον τρόπο αυτό μια προσωρινή μόνο βελτίωση,  κατά την οποία ουσιαστικά ελέγχεται η νόσος και αποφεύγονται οι εξάρσεις.

Συνήθως όμως τα συμπτώματα επιστρέφουν, εξίσου ενοχλητικά, αφού το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Απάντηση στους φόβους των ασθενών, αλλά και στην πολύ πιθανή επάνοδο των συμπτωμάτων μετά από μια συντηρητική θεραπεία είναι το laser και το μαχαίρι υπερήχων, ανώδυνα και αναίμακτα «εργαλεία», που δεν δημιουργούν τομές και δεν αφήνουν πίσω τους τραύματα και ράμματα.

Θεραπεύονται τελικά οριστικά οι ορθοπρωκτικές παθήσεις;

Οι ορθοπρωκτικές παθήσεις έχουν πλέον οριστική θεραπεία και μάλιστα ανώδυνη και αναίμακτη. Ο χρόνος της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά και δεν απαιτείται γενική αναισθησία, αλλά τοπική, μόνη της ή σε συνδυασμό με μικρή καταστολή (μέθη). Μάλιστα, ο ασθενής λίγες ώρες μετά την επέμβαση επιστρέφει στο σπίτι του. Η επέμβαση διενεργείται με την πιο σύγχρονη μορφή ενέργειας (χειρουργικά εργαλεία), Laser, μαχαίρι υπερήχων (Ultracision, Ligasure) και η μετεγχειρητική φροντίδα είναι απλή, ενώ ο ασθενής μπορεί από την επόμενη μέρα να είναι ενεργός στις δραστηριότητές του.

Οι περισσότερες ορθοπρωκτικές παθήσεις προέρχονται από τη δυσκοιλιότητα;

Σύμφωνα με τον ιατρό, η δυσκοιλιότητα, πέρα από το ότι μπορεί να κάνει πολύ δύσκολη την καθημερινότητά μας, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρότερων επιπλοκών και ασθενειών. Μάλιστα, η έλλειψη γνώσης για τις συνέπειές της κάνει πολλούς πάσχοντες να μην αντιμετωπίζουν εγκαίρως τα συμπτώματα, φτάνοντας σε χειρότερες καταστάσεις, που χρήζουν ακόμα και χειρουργικής αντιμετώπισης.

Νούμερο «ένα» συνέπεια της επίμονης δυσκοιλιότητας είναι η εμφάνιση αιμορροΐδων, οι οποίες, όταν ερεθιστούν και διογκωθούν, προκαλούν έντονο πόνο. Επίσης, απότοκο της δυσκοιλιότητας είναι συχνά και η πρόπτωση ορθού, μια πάθηση κατά την οποία το ορθό προεξέχει από τον πρωκτό, ενώ 1 στα 2 άτομα που υποφέρουν από πρωκτικές ραγάδες αντιμετωπίζουν και προβλήματα δυσκοιλιότητας την ίδια στιγμή.

Η σωματική άσκηση ενδείκνυται για τις αιμορροΐδες ή πρέπει να αποφεύγεται;

Η ήπια σωματική άσκηση, που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, μπορεί να αποδειχθεί «εχθρός» της αιμορροϊδοπάθειας. Αν και κάποιες φυσικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποφεύγονται, η σωματική άσκηση θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη και θεραπεία των αιμορροΐδων.

Με δεδομένο δε ότι η καθιστική ζωή  είναι μία από τις αιτίες της αιμορροϊδοπάθειας, αφού δημιουργείται πίεση στις φλέβες του πρωκτού, καλό είναι σε δουλειές γραφείου να γίνονται διαλείμματα μερικών λεπτών ανά ώρα, που θα περιλαμβάνουν περπάτημα. Γενικότερα, μια μορφή ήπιας φυσικής δραστηριότητας, με προτιμότερο το περπάτημα, είναι αναγκαία για την πρόληψη του προβλήματος.

Η γυμναστική με βάρη, το έντονο τρέξιμο, η ποδηλασία και η κωπηλασία καλό είναι να αποφεύγονται.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της κύστης κόκκυγος;

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, μέχρι πριν από λίγο καιρό η κύστη κόκκυγος θεωρούνταν απόρροια εκ γενετής προβλήματος. Πλέον όμως έχει αποδειχθεί πως είναι κατά κύριο λόγο συνέπεια της διείσδυσης των τριχών στην περιοχή, ενώ ρόλο παίζουν επίσης το φύλο (η πάθηση προτιμά τους άντρες)  η ηλικία (εμφανίζεται σε νεαρούς και δη μεταξύ 16 και 20 ετών) η πλούσια τριχοφυΐα, που συνήθως συνοδεύει το σκουρόχρωμο δέρμα, τα παραπανίσια κιλά και η καθιστική ζωή.

Close Menu