Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Η σύγχρονη τεχνολογία βάζει τέλος στις πρωκτικές παθήσεις

Η σύγχρονη τεχνολογία βάζει τέλος στις πρωκτικές παθήσεις

Οι ορθοπρωκτικές παθήσεις δεν αποτελούν πια «εφιάλτη» για τους πάσχοντες, αφού όλο και περισσότερες σύγχρονες μέθοδοι είναι διαθέσιμες για την ανώδυνη, αναίμακτη και γρήγορη θεραπεία τους.

Το laser και οι υπέρηχοι έρχονται να καταστήσουν παρελθόν τις τραυματικές χειρουργικές εμπειρίες πολλών ασθενών, όπως αναφέρει στο Healthmore o γενικός χειρουργός-πρωκτολόγος, δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής του Proctology Center. Μάλιστα, στην πλειονότητα των επεμβάσεων, η ανακούφιση είναι πλέον άμεση και η επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητά του ταχύτατη, αφού δεν χρειάζεται νοσηλεία.

Mε τη χρήση υπερήχων και laser 15 λεπτά αρκούν για να μπει τέλος στις επώδυνες ορθοπρωκτικές παθήσεις. Μάλιστα, συνήθως απαιτείται μόνο τοπική αναισθησία για την επέμβαση ή ο συνδυασμός της με μια μικρή καταστολή (μέθη). Πιο σημαντικό από όλα όμως είναι το ότι οι νέες μέθοδοι δεν προσφέρουν προσωρινές λύσεις, αλλά μόνιμη απάντηση στα προβλήματα αυτά και μάλιστα χωρίς υποτροπές.

Τα τελευταία χρόνια, η ορθοπρωκτική χειρουργική με την χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού, με τα οφέλη να γίνονται αμέσως αντιληπτά από τους ασθενείς. Οι επεμβάσεις, πέραν του ότι είναι ανώδυνες και αναίμακτες, γίνονται και με απόλυτη ασφάλεια, αξιοποιώντας την εξελιγμένη τεχνολογία εργαλείων όπως το laser, τα μηχανήματα υπερήχων, οι ραδιοσυχνότητες και οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας.

Παθήσεις και λύσεις

Οι ορθοπρωκτικές παθήσεις, αν και δεν απειλούν τη ζωή του πάσχοντα, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητά της, με τον πόνο να γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις ένα με την καθημερινότητά του. Γι΄αυτό και η άμεση και ανώδυνη αντιμετώπισή τους, είναι σύμφωνα με την ομάδα του Proctology Center, το βασικό ζητούμενο, ώστε ο ασθενής να βιώσει την ανακούφιση από την πρώτη στιγμή. Οι πιο γνωστές και συνήθεις ορθοπρωκτικές παθήσεις είναι, μεταξύ άλλων, η αιμορροϊδοπάθεια, η κύστη κόκκυγος, το ορθοπρωκτικό ή περιεδρικό συρίγγιο, η ραγάδα δακτυλίου και η χρόνια δυσκοιλιότητα:

Αιμορροΐδες: Οι αιμορροΐδες είναι διατεταμένες φλέβες γύρω από τον πρωκτό, οι οποίες είναι απόρροια των διατροφικών συνηθειών, της δυσκοιλιότητας, της κληρονομικότητας, αλλά και της ηλικίας.  Είναι δε δύο κατηγοριών, εσωτερικές και εξωτερικές. Οι εσωτερικές, που είναι και οι συνηθέστερες, είναι συνήθως ανώδυνες, όμως συχνά αιμορραγούν. Οι εξωτερικές είναι οι επώδυνες και συνοδεύονται από έκκριση βλέννης και θρομβώσεις.

Το laser και το μαχαίρι υπερήχων (Ultracision, Ligasure)  δίνουν με γρήγορο, ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο λύση στις αιμορροΐδες, που, μετά από μια επέμβαση λίγων λεπτών, γίνονται παρελθόν.

Ραγάδα δακτυλίου: Πρόκειται για μια πληγή στο βλεννογόνο του πρωκτού, που προκαλεί έντονο πόνο κατά την αφόδευση. Η βασικότερη αιτία της είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα. Η ιδανικότερη χειρουργική θεραπεία για τη ραγάδα δακτυλίoυ είναι η έσω πλάγια σφικτηροτομή με χρήση laser ή υπερήχων (focus ultrasiscion), που ανακουφίζει άμεσα τον ασθενή.

Κύστη κόκκυγος: Η κύστη κόκκυγος είναι μια κύστη που αναπτύσσεται πάνω στον κόκκυγα και όταν μολυνθεί, μπορεί να δημιουργήσει απόστημα με πύον και να προκαλέσει πόνο. Με συριγγοτομή και τη χρήση laser ή υπερήχων το χειρουργείο για την κύστη κόκκυγος γίνεται υπόθεση ρουτίνας.

Ορθοπρωκτικό συρίγγιο: Πρόκειται για μια σύνδεση μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου και του περιπρωκτικού δέρματος. Είναι συνήθως απόρροια περιεδρικών αποστημάτων, που προκύπτουν εξαιτίας της απόφραξης και της φλεγμονής των αδένων του πρωκτικού σωλήνα και του πρωκτού. Τα ορθοπρωκτικά συρρίγγια στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύονται με συριγγοτομή. Διανοίγονται με τη χρήση laser ή υπερήχων, εφόσον δεν αφορούν τον έξω σφιγκτήρα, και θεραπεύονται ανώδυνα και αναίμακτα.

Χρόνια δυσκοιλιότητα: Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι πηγή αρκετών ορθοπρωκτικών παθήσεων. Η αλλαγή της διατροφής είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της.  Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μόνη οριστική λύση. Και εδώ απαιτείται μια μικρής διάρκειας επέμβαση με χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας (laser, μαχαίρι υπερήχων).

«Οι ασθενείς δεν θα πρέπει πια να φοβούνται τις ορθοπρωκτικές παθήσεις», λέει ο δρ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, αφού η τεχνολογία είναι με το μέρος τους.

Close Menu