Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Αίτια που προκαλούν το Ορθοπρωκτικό Συρίγγιο

Αίτια που προκαλούν το Ορθοπρωκτικό Συρίγγιο

Ιδιαίτερα επικίνδυνο, αν και σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, μπορεί να αποδειχθεί το Ορθοπρωκτικό Συρίγγιο, μια πάθηση που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως την ανάλογη ενημέρωση του κόσμου. Τι είναι όμως και ποια τα Αίτια που προκαλούν το Ορθοπρωκτικό Συρρίγγιο; Το Proctology Center δίνεις τις απαντήσεις.

Τι είναι

Το Ορθοπρωκτικό Συρίγγιο, ή αλλιώς περιεδρικό, αποτελεί μια «επικοινωνία», ένα «τούνελ» μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου και του περιπρωκτικού δέρματος.

Αίτια που προκαλούν το Ορθοπρωκτικό Συρίγγιο

Το Oρθοπρωκτικό Συρίγγιο συνήθως δημιουργείται εξαιτίας κάποιου περιεδρικού αποστήματος που οφείλεται στην απόφραξη και φλεγμονή των αδένων του πρωκτικού σωλήνα και του ορθού και το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως. Στατιστικά, περί το 80% των αποστημάτων εξελίσσεται σε συρίγγιο. Αν και τα περισσότερα συρίγγια προκαλούνται από πρωκτικά αποστήματα, ένας μικρός αριθμός μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες, όπως η νόσος του Crohn, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τραύμα, φυματίωση, καρκίνος, ή εκκολπωματίτιδα.

Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης περιεδρικών συριγγίων έχουν τα παιδιά και οι νέοι άνδρες, καθώς εμφανίζουν σχετικά υψηλό επίπεδο ανδρικών ορμονών με ισχυρή αδενική έκκριση και είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις του αδένα και σε δημιουργία αποστημάτων.

Μπορεί να γίνει επικίνδυνο

Αποτέλεσμα του Oρθοπρωκτικού Συριγγίου είναι η εκροή πύου, αίματος και κοπράνων από το εξωτερικό στόμιό του που εκβάλλει στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Παρότι οι αιμορροΐδες θεωρούνται η πρώτη σε συχνότητα πάθηση μεταξύ των ορθοπρωκτικών παθήσεων με υψηλή νοσηρότητα, η βλάβη που προκαλούν – τηρουμένων των αναλογιών – είναι αμελητέα σε σχέση με αυτή που προκαλεί το Oρθοπρωκτικό Συρίγγιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει, σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και σε σηψαιμία και τοξικό σοκ.

Μάλιστα, ο πόνος που προκαλείται στους ασθενείς από τα περιεδρικά συρίγγια είναι πολύ πιο έντονος από αυτόν που οφείλεται σε αιμορροΐδες και δεν είναι δυνατόν να ανακουφιστεί.

Πρόληψη

Προϋπόθεση για την πρόληψη του πρωκτικού συριγγίου είναι η καλή λειτουργία του εντέρου και η πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας, ενώ σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή και η σχολαστική καθαριότητα.

Οποιαδήποτε δε περιπρωκτική ενόχληση πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή στον Ιατρό. Άλλωστε, η επισκόπηση και η ψηλάφηση, σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς οδηγούν συνήθως στη διάγνωση της νόσου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και πρωκτοσκόπηση. Η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη για το ορθοπρωκτικό συρίγγιο. Ειδικότερα, τα περισσότερα ορθοπρωκτικά συρίγγια θεραπεύονται με συριγγοτομή.

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

Close Menu