Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Καρκίνος του πρωκτού: Μια σιωπηλή νόσος που μπορεί να νικηθεί

Καρκίνος του πρωκτού: Μια σιωπηλή νόσος που μπορεί να νικηθεί

Είναι μια σιωπηλή νόσος, την οποία πολλοί δεν γνωρίζουν, αφού τα ποσοστά της δεν είναι τόσο υψηλά όσο άλλων μορφών καρκίνου. Συνοδεύεται συχνά από ένα αίσθημα ντροπής και αρκετές φορές η συζήτηση γύρω από αυτή θεωρείται, κακώς, ταμπού. Η νόσος; O Καρκίνος του Πρωκτού, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια αυξητική τάση στη συχνότητα εμφάνισής του, παρόλο που αντιστοιχεί μόλις στο 1,9% όλων των όγκων του πεπτικού συστήματος.

Καρκίνος του Πρωκτού

Τι είναι όμως ο Καρκίνος του Πρωκτού; Ο πρωκτικός σωλήνας είναι το κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Περιβάλλεται από μύες που διατηρούν τον πρωκτικό σωλήνα κλειστό, πέρα από τη στιγμή της αφόδευσης, οπότε και χαλαρώνουν. Ο καρκίνος του πρωκτού ξεκινάει από τα κύτταρα του δέρματος του πρωκτικού ανοίγματος ή των πρώτων εκατοστών του πρωκτού.

Είναι μια νόσος που προσβάλλει περισσότερους άνδρες από ό,τι γυναίκες, ενώ το πιο μεγάλο της πρόβλημα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις εξελίσσεται χωρίς ξεκάθαρα συμπτώματα. Επειδή δε κάποια από τα συμπτώματά της είναι κοινά με άλλων ασθενειών, όπως είναι για παράδειγμα οι αιμορροΐδες ή τα συρίγγια, δεν ανησυχούν όσο θα έπρεπε τον πάσχοντα. Με δεδομένο μάλιστα ότι η έγκαιρη διάγνωσή της επιτρέπει την επιτυχία της θεραπείας και την ίαση, είναι καλό να δείχνουμε μεγάλη προσοχή στην παραμικρή ενόχληση σχετίζεται με τον πρωκτό.

Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της νόσου είναι:

  • Η αιμορραγία από τον πρωκτό
  • Η αίσθηση ότι το ορθό είναι γεμάτο
  • Η αίσθηση ενός ψηλαφητού όγκου
  • Ο πόνος στην περιοχή του πρωκτού
  • Η εμφάνιση κονδυλωμάτων
  • Οι αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου
  • Ο κνησμός
  • Η παραγωγή βλέννας από τον πρωκτό
  • Οι διογκωμένοι λεμφαδένες στην πρωκτική ή τη βουβωνική χώρα

Ο Καρκίνος του Πρωκτού συνδέεται συχνά με τον ιό HPV, που προκαλεί κονδυλώματα μέσα και γύρω από τον πρωκτό, όπως επίσης και στον γυναικείο τράχηλο. Άλλοι, συνήθεις παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του είναι, εκτός από τον ιό HPV, η ηλικία (οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνω των 50 ετών), το πρωκτικό σεξ, το κάπνισμα, αλλά και η ανοσοκαταστολή (πχ. περιπτώσεις ατόμων με HIV, μεταμοσχευμένοι κτλ). Αν και ενδεικτικός τρόπος πρόληψης δεν υπάρχει στην περίπτωση του καρκίνου του πρωκτού, καλό είναι να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τους παράγοντες κινδύνου.

Διάγνωση και θεραπεία

Όσο για τη διάγνωση, ειδικά τα άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να προβαίνουν σε συστηματικό έλεγχο, όπως είναι για παράδειγμα η πρωκτοσκόπηση ή η βιοψία του πρωκτικού δέρματος, μια εξέταση ανάλογη του τεστ Παπ για τις γυναίκες.

Αναφορικά με τη θεραπεία του, τρεις είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι: η ακτινοθεραπεία, η χειρουργική αφαίρεσή του και η χημειοθεραπεία. Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του πρωκτού κάνει δύσκολα μεταστάσεις.

 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

Close Menu