Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Αρκούν τα φάρμακα για τις πρωκτικές παθήσεις;

Αρκούν τα φάρμακα για τις πρωκτικές παθήσεις;

Οι πρωκτικές παθήσεις απασχολούν όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, καθώς οκτώ στους δέκα θα εμφανίσουν, σύμφωνα με μελέτες, κάποια πρωκτική πάθηση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Άλλωστε, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν ευνοεί την άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή, ενώ αντίθετα έχει καταστήσει την καθιστική εργασία, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ καθημερινότητα. Αιμορροϊδοπάθεια, πρωκτική ραγάδα κύστη κόκκυγος, περιεδρικό συρίγγιο είναι μερικές από τις πιο συχνές πρωκτικές παθήσεις, που μπορεί να μετατρέψουν τη ζωή του ασθενούς σε πραγματικό εφιάλτη.

 

Με δεδομένο ότι οι παθήσεις του πρωκτού αποτελούν ακόμα και σήμερα «ταμπού», δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που επιλέγουν συντηρητικές θεραπείες, καθώς θέλουν να αποφύγουν την χειρουργική προσέγγιση σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.

 

Αν και κάποιες από τις πρωκτικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά (φάρμακα, αλοιφές, τοπικά αναισθητικά) ή με την υιοθέτηση ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής (μεσογειακή διατροφή, λήψη φυτικών ινών κτλ), συνήθως παρουσιάζουν μέσω της οδού αυτής μια προσωρινή μόνο βελτίωση κατά την οποία ουσιαστικά ελέγχεται η νόσος και αποφεύγονται οι εξάρσεις. Για παράδειγμα στα αρχικά στάδια της αιμορροϊδοπάθειας η θεραπεία είναι συντηρητική, με στόχο την ανακούφιση από τα συμπτώματα και την ανάσχεση της εξέλιξής τους. Συνήθως όμως τα συμπτώματα επιστρέφουν, εξίσου ενοχλητικά, αφού το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.

 

Πρωκτικές παθήσεις: Οριστική λύση με laser

Απάντηση στους φόβους των ασθενών, αλλά και στην πολύ πιθανή επάνοδο των συμπτωμάτων μετά από μια συντηρητική θεραπεία είναι το laser. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής για την αντιμετώπιση των πρωκτικών παθήσεων είναι πολλά. Ο ασθενής έχει στη διάθεσή του ένα ανώδυνο και αναίμακτο «εργαλείο», που δεν δημιουργεί τομές και δεν αφήνει πίσω του τραύματα και ράμματα.

 

Η διαδικασία δεν ξεπερνά τα 15 με 30 λεπτά και συνήθως πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις όπου μπορεί να απαιτηθεί ελαφρά μέθη. Ο ασθενής μετά την επέμβαση μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του, καθώς δεν απαιτείται νοσηλεία, ενώ πολύ μικρή είναι και η περίοδος ανάρρωσης, αφού η επούλωση της πάσχουσας περιοχής αρχίζει από την ίδια ημέρα. Έτσι ο ασθενής δεν χάνει χρόνο από την εργασία και γενικότερα τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του.

 

Με το laser οι καθημερινές μετεγχειρητικές αλλαγές, που είναι ιδιαίτερα επώδυνες, αποτελούν παρελθόν, ενώ δεν υπάρχει πλέον και ο κίνδυνος μόλυνσης, αφού δεν υφίσταται τραύμα στην περιοχή όπου έχει γίνει η επέμβαση. Το σημαντικότερο όμως είναι πως με τη χρήση του laser ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής της νόσου ή επανεμφάνισής της, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν ακολουθούνται συντηρητικές θεραπείες.

 

Οι πρωκτικές παθήσεις δεν χρειάζεται πια να είναι «ταμπού» ή να φοβίζουν τον ασθενή, αφού με τις ταχύτατες εξελίξεις στην ιατρική η αντιμετώπισή τους εξελίσσεται σε διαδικασία ρουτίνας και μάλιστα με ιδιαίτερα επιτυχή αποτελέσματα.

 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

Close Menu