Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Πρωκταλγία: Τι είναι και πώς θεραπεύεται

Πρωκταλγία: Τι είναι και πώς θεραπεύεται

Τι είναι η πρωκταλγία; Έντονοι μυϊκοί σπασμοί και πόνος στην περιπρωκτική περιοχή είναι τα βασικά συμπτώματα της νόσου, η οποία ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς που πάσχουν τόσο από ορθοπρωκτικές παθήσεις, όσο και από παθήσεις του εντέρου.

Ο πόνος εμφανίζεται παρωδικά και διαρκεί από μερικά λεπτά έως και ώρες. Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να καθοριστεί ακριβώς το σημείο του πόνου. Είναι όμως σημαντικό για τον ιατρό να γνωρίζει την ακριβή έναρξη, τη διάρκεια, τη συχνότητα εμφάνισης και τη σχέση του με την αφόδευση.

Συμπτώματα πρωκταλγίας

Οι ασθενείς συνήθως νιώθουν έντονο πόνο στην κατώτερη περιοχή του ορθού, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται και από μυϊκούς σπασμούς στην περιοχή. Επίσης, η πρωκταλγία σε πολλές περιπτώσεις αφορά και το εσωτερικό του πρωκτού, έως και την περιοχή του κόκκυγα.

Οι πόνοι έρχονται ξαφνικά και μερικές φορές η έντασή τους μπορεί να ξυπνήσει τον ασθενή από τον ύπνο ή να τον κρατήσει μακριά από τις κοινωνικές του δραστηριότητες. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρωκτικοί πόνοι υποχωρούν ξαφνικά από μόνοι τους, ενώ μεταξύ των σπασμών δεν εμφανίζεται κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Παθήσεις που σχετίζονται με την πρωκταλγία

Το πρωκτικό άλγος δεν έχει συγκεκριμένη αιτιολογία. Ωστόσο, υπάρχουν παθήσεις ή καταστάσεις που μπορούν να επιφέρουν πόνο στον πρωκτό. Μερικές από αυτές είναι:

  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Ραγάδα δακτυλίου
  • Θρόμβωση αιμορροΐδων
  • Περιεδρικό απόστημα ή συρίγγιο
  • Νόσος του Chohn/ελκώδης κολίτιδα
  • Προστατίτιδα
  • Καρκίνωμα του ορθού
  • Δυσκοιλιότητα
  • Στρες

Στο μεταξύ, πολλοί είναι οι ασθενείς που εμφανίζουν έντονο πρωκτικό άλγος χωρίς να ισχύει κάποιο από τα παραπάνω.

Πώς θεραπεύεται η πρωκταλγία

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εξέταση από ιατρό πρωκτολόγο για τυχόν διάγνωση κάποιας ορθοπρωκτικής πάθησης (αιμορροΐδες, συρίγγιο, ραγάδα) και για να αποκλειστεί σοβαρότερη πάθηση. Ο ιατρός θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία που είτε θα είναι φαρμακευτική εάν το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο είτε επεμβατική.

Επεμβατικά, οι ορθοπρωκτικές παθήσεις αντιμετωπίζονται πλέον αναίμακτα και ανώδυνα σε μόλις 15 λεπτά, χωρίς νοσηλεία.

Σε περίπτωση που η πρωκταλγία δεν αφορά στις εν λόγω παθήσεις, ο ειδικός πρωκτολόγος θα κατευθύνει τα επόμενα διαγνωστικά βήματα

Σε κάθε περίπτωση η πρωκταλγία δεν είναι πάθηση που θα πρέπει να προκαλεί αίσθημα ντροπής. Είναι απαραίτητο να αναφέρετε αναλυτικά το ιστορικό σας στον ιατρό και να βρείτε την καταλληλότερη θεραπεία.

Η ομάδα του Proctology Center στην Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον χειρουργό-πρωκτολόγο Δρ Αναστάσιο Παπαδόπουλο μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας.

📍Τσιμισκή 38

📞6974319942, 2310220646

Close Menu