Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
5 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τους πολύποδες παχέος εντέρου

5 Ερωτήσεις και απαντήσεις για τους πολύποδες παχέος εντέρου

5 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τους πολύποδες παχέος εντέρου

 Οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι μικρά ογκίδια τα οποία αναπτύσσονται στο βλεννογόνο, δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Στατιστικά, περίπου 10%-20% του πληθυσμού αναπτύσσει πολύποδες τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθεις, ωστόσο πάντα υπάρχει κίνδυνος να μετεξελιχθούν σε καρκίνο ή καρκίνωμα του παχέος εντέρου.

1.Ποια είναι τα συμπτώματα;

Δυστυχώς οι πολύποδες δεν έχουν ξεκάθαρη συμπτωματολογία. Συνήθως αποτελούν τυχαίο εύρημα μετά από αξονική τομογραφία ή κολονοσκόπηση. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία ή μεταβολή στις εντερικές κενώσεις, χωρίς όμως να είναι πάντα σίγουρο αυτό.

2.Πώς θα καταλάβω λοιπόν ότι έχω πολύποδες;

Ιδανική εξέταση αποτελεί η κολονοσκόπηση, κατά την οποία μία κάμερα εισέρχεται στο έντερο και απεικονίζει το εσωτερικό του. Επιπλέον, η αξονική τομογραφία με χρήση σκιαστικού μπορεί να δείξει εάν υπάρχουν πολύποδες ή όχι. Ωστόσο, ακόμα και εάν τα ευρήματα είναι αρνητικά, δεν αποκλείεται να υπάρχουν μικροσκοπικοί πολύποδες στο παχύ έντερο.

3.Ποια είναι τα κύρια αίτια εμφάνισης πολύποδα;

Τα ακριβή αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά. Οι έρευνες ενοχοποιούν κυρίως τον τρόπο ζωής ενός ατόμου (κάπνισμα, αλκοόλ, υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κορεσμένα λιπαρά, παχυσαρκία, καθιστική ζωή). Το 80% των περιπτώσεων αφορούν ιδιοπαθή νόσο, ενώ το υπόλοιπο οφείλεται σε οικογενειακό ιστορικό. Πιο συγκεκριμένα, εάν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας έχει αναπτύξει καρκίνωμα ή καρκίνο παχέος εντέρου, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να είστε φορέας και, για τον λόγο αυτό, πρέπει να υποβάλλεστε σε τακτικό προληπτικό έλεγχο.

4.Εάν έχω αναπτύξει πολύποδα ή καρκίνο, πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Η σωστότερη αντιμετώπιση είναι η χειρουργική, καθώς αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να αφαιρεθούν πλήρως οι πολύποδες. Είναι σημαντικό η αφαίρεση να γίνει από εξειδικευμένο χειρουργό, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να μείνουν υπολείμματα τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Μετά την επέμβαση, τα τμήματα που έχουν αφαιρεθεί αποστέλλονται για βιοψία. Ανάλογα με τα ευρήματα, ο θεράπων ιατρός θα προτείνει περαιτέρω θεραπεία.

5.Υπάρχει περίπτωση να ξαναεμφανιστούν οι πολύποδες παχέος εντέρου ;

Δυστυχώς η απάντηση είναι ναι. Πέρα από τα υπολειπόμενα τμήματα που μπορεί να παραμείνουν και να ξαναμεγαλώσουν, οι πολύποδες μπορεί να εμφανιστούν σε άλλα τμήματα του παχέος εντέρου. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ιστορικό.

 

Η ομάδα του Ορθοπρωκτικού Κέντρου Proctology Center στην Θεσσαλονίκη και ο Χειρουργός – Πρωκτολόγος Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος μπορεί να σας κατευθύνει με τον πλέον εξειδικευμένο τρόπο στη σωστότερη διάγνωση και αντιμετώπιση πολύποδων ή καρκινωμάτων του παχέος εντέρου.

Close Menu