Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Το ορθοπρωκτικό συρίγγιο περνά από το χειρουργικό κρεβάτι   

Το ορθοπρωκτικό συρίγγιο περνά από το χειρουργικό κρεβάτι  

Η Αντιμετώπιση του Ορθοπρωκτικού Συριγγίου θεωρείται κατεξοχήν χειρουργικό ζήτημα, αφού οι συντηρητικές λύσεις δεν επαρκούν και η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η τεχνολογία έχει απλοποιήσει την επέμβαση, προσφέροντας σύγχρονα εργαλεία όπως το laser και οι υπέρηχοι.

Το ορθοπρωκτικό συρίγγιο είναι μια ορθοπρωκτική πάθηση που, αν και δεν είναι τόσο γνωστή όσο οι αιμορροΐδες, είναι σοβαρότερη. Προκαλεί δε ιδιαίτερα έντονο πόνο στους πάσχοντες, ο οποίος δεν ανακουφίζεται εύκολα. Μάλιστα, μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει σηψαιμία ή ακόμη και τοξικό σοκ.

Τι είναι όμως το ορθοπρωκτικό συρίγγιο; Πρόκειται για ένα «τούνελ» μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου και του περιπρωκτικού δέρματος, που έχει ως συνέπειες την εκροή πύου, αίματος και κοπράνων από το εξωτερικό στόμιό του, που εκβάλλει στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Συνήθως προκαλείται από κάποιο περιεδρικό απόστημα, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.

 Συριγγοτομή με σύγχρονα εργαλεία

Η Αντιμετώπιση του Ορθοπρωκτικού Συριγγίου σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων είναι συνυφασμένη με τη συριγγοτομή, που είναι μια τομή κατά μήκος του συριγγίου, ώστε να καθαρισθεί το περιεχόμενο. Η διάνοιξη του συριγγίου είναι η καλύτερη μέθοδος για την ανώδυνη, αναίμακτη, άμεση και οριστική θεραπεία του ορθοπρωκτικού συριγγίου. Η δε επούλωση μέσω αυτής της οδού είναι ταχύτατη και πλήρης.

Το συρίγγιο εντοπίζεται με ειδικά εργαλεία (μήλες) και διανοίγεται με τη χρήση laser ή υπερήχων, εφόσον δεν εμπλέκεται ο έξω σφιγκτήρας. Στις περιπτώσεις που πρόκειται για ένα πολύπλοκο συρίγγιο, το οποίο εμπλέκει και τον έσω και τον έξω σφιγκτήρα, τότε εφαρμόζονται τεχνικές όπως η μέθοδος SETON και το βλεννογονικό FLAP.

Με τη συριγγοτομή δεν απαιτείται νοσηλεία και συνήθως ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής εντός τριών ωρών. Μάλιστα, η επέμβαση διαρκεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων 10 με 15 λεπτά, ενώ η νάρκωση γίνεται με τοπική αναισθησία ή μέθη. Σύγχρονα χειρουργικά εργαλεία, όπως το laser και το μαχαίρι υπερήχων (Ultracision, Ligasure), είναι διαθέσιμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ορθοπρωκτικού συριγγίου. Οι τομές και τα ανοιχτά τραύματα είναι παρελθόν και ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται πλέον από τις βασανιστικές και επώδυνες αλλαγές.

 Αντιμετώπιση του Ορθοπρωκτικού Συριγγίου, εναλλακτικές μέθοδοι

Πέραν όμως της συριγγοτομής υπάρχουν και κάποιες άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης της εν λόγω πάθησης, όπως:

-Το επίθεμα, κομμάτι νήματος που τοποθετείται εντός του συριγγίου,

ινώδης κόλλα -η μόνη μη χειρουργική επιλογή- που εγχύεται στο συρίγγιο για να σφραγίσει τον σωλήνα,

-Το πτερύγιο με τη χρήση δέρματος, το οποίο τοποθετείται στο σημείο όπου βρισκόταν το άνοιγμα του συριγγίου, αφού το τελευταίο απομακρυνθεί και

-Το βιοπροσθετικό βύσμα, που δημιουργείται από ανθρώπινο οστό, το οποίο κλείνει το εσωτερικό άνοιγμα του συριγγίου.

 Πάντως, επειδή σε όλες τις ασθένειες η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, καλό είναι να φροντίζουμε για την καλή λειτουργία του εντέρου και να δίνουμε έμφαση στη σχολαστική καθαριότητα και την υγιεινή διατροφή.

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

Close Menu