Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Αντιμετωπίστε άμεσα και μόνιμα τη Χρόνια Δυσκοιλιότητα

Αντιμετωπίστε άμεσα και μόνιμα τη Χρόνια Δυσκοιλιότητα

Αντιμετωπίστε άμεσα και μόνιμα τη Χρόνια Δυσκοιλιότητα, Ανώδυνα, Αναίμακτα και Οικονομικά με την καινοτόμο μέθοδο του Proctology Center.

Καλέστε μας τώρα στο 2310 220 646 για να κλείσουμε ραντεβού, ώστε να συζητήσουμε το πρόβλημά σας και να σας προτείνουμε την ενδεδειγμένη θεραπεία και λύση!

Σημαντικές διαστάσεις έχει στη χώρα μας το πρόβλημα της χρόνιας δυσκοιλιότητας, καθώς -σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ)- το 16% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Έλληνες, αναφέρει δυσκοιλιότητα μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των ανδρών.

Περισσότερο ανησυχητικό όμως, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς πάσχοντες (47%) έχουν συμβουλευθεί κάποιον γιατρό για την επίλυση του προβλήματός τους.
Συνήθως οι πάσχοντες από χρόνια δυσκοιλιότητα ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια (10,6 χρόνια κατά μέσο όρο σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη) και έχουν δοκιμάσει πολλές φαρμακευτικές και άλλες θεραπείες.

Τι εννοούμε όμως με τον όρο Χρόνια Δυσκοιλιότητα;

Χρόνια δυσκοιλιότητα δεν έχει όποιος δεν ενεργείται καθημερινά, αλλά αυτός που για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, εμφανίζει ατελής κενώσεις μικρές και επώδυνες που συχνά οδηγούν σε πόνο.


Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης της Χρόνιας Δυσκοιλιότητας

Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλά σοβαρά προβλήματα όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, σοβαρά νευρολογικά ή μεταβολικά νοσήματα, σε ψυχολογικά–ψυχιατρικά αίτια, καθώς επίσης μπορεί να αποτελεί ανεπιθύμητη ενέργεια διαφόρων φαρμάκων.
Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα είναι καθ’ όλα υγιείς άνθρωποι που το πρόβλημα αυτό τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα τους (άγχος, νεύρα, φουσκώματα, αδυναμία προγραμματισμού των δραστηριοτήτων τους κλπ).

Η πρώτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αλλαγή του τρόπου διατροφής και συγκεκριμένα η αυξημένη λήψη φυτικών ινών, η αύξηση της κατανάλωσης νερού καθώς και η συστηματική άσκηση.

Το επόμενο βήμα είναι συνήθως η χρήση καθαρτικών ουσιών, μετά από παρότρυνση του περιβάλλοντος του πάσχοντος ή συμβουλή του φαρμακοποιού. Τα καθαρτικά διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο δράσης αλλά δεν είναι όλα το ίδιο δραστικά σε όλους τους ασθενείς.

Δυστυχώς όμως το πρόβλημα δεν λύνεται με τα καθαρτικά και επανέρχεται άμεσα με την διακοπή τους.
Η χρόνια δυσκοιλιότητα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό όπως δυσπεψία, φουσκώματα, δυσθυμία, κατάθλιψη, ραγάδα δακτυλίου, αιμορροΐδες, εκκολπωμάτωση, ρήξη εκκολπωμάτων, περιτονίτιδα, κλπ.


Πρόβλημα στον έσω σφιγκτήρα

Τις περισσότερες φορές η χρόνια δυσκοιλιότητα οφείλεται στον αυξημένο τόνο (σπασμό) του έσω σφιγκτήρα. Ο έσω σφιγκτήρας ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα και σε αντίθεση με τον έξω σφιγκτήρα δεν ακολουθεί την θέλησή μας για χαλάρωση και αφόδευση. Έτσι παρ’ όλες τις προσπάθειές μας η αφόδευση είναι δύσκολη, ατελής και όχι εύκολη υπόθεση. Όταν μαζευτούν πάρα πολλά κόπρανα στο έντερο τότε ο σπασμός του εντέρου υπερνικά παροδικά τον σπασμό του έσω σφιγκτήρα και έχουμε κάποια ατελή κένωση. Ο αυξημένος σπασμός του εντέρου οδηγεί σε πόνο και δημιουργία εκκολπωμάτων με όλες τις σοβαρές επιπλοκές που αυτά επιφέρουν.

Στο σημείο αυτό η χειρουργική μπορεί να δώσει τη λύση. Η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή που διενεργείται με χρήση υπερήχων ή laser μειώνει τον σπασμό του έσω σφιγκτήρα και αποκαθιστά τις περισσότερες φορές άμεσα τη λειτουργία του εντέρου.
Η επέμβαση γίνεται αναίμακτα, διαρκεί περίπου 15 λεπτά και διενεργείται υπό τοπική αναισθησία. Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική σε μία με δύο ώρες και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του. Με την παραπάνω επέμβαση η λύση είναι μόνιμη και οριστική χωρίς μετεγχειρητικό πόνο και ταλαιπωρία.

Close Menu