Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Εγκυμοσύνη και αιμορροΐδες: Μια πονεμένη ιστορία

Εγκυμοσύνη και αιμορροΐδες: Μια πονεμένη ιστορία

Πονεμένη… ιστορία το θέμα Εγκυμοσύνη και αιμορροΐδες! Η ύπαρξη αιμορροΐδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μετατρέψει μια απλή επίσκεψη στην τουαλέτα σε αληθινό εφιάλτη. Κάτι που μόνο όσοι το έχουν ζήσει μπορούν να το κατανοήσουν σε όλη του την έκταση και ένταση.
Τα καλά νέα είναι ότι στην πλειοψηφία των περιστατικών το πρόβλημα υποχωρεί μέσα σε διάστημα τριών μηνών μετά τον τοκετό. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι πως για όλες όσες εξακολουθούν να υποφέρουν και μετά, η σύγχρονη χειρουργική τεχνική που εφαρμόζει το Proctology Center (με χρήση υπερήχων -focus, ultrasiscion- ή laser) μπορεί να δώσει τη λύση γρήγορα, αναίμακτα, ανώδυνα και -το κυριότερο- για πάντα.

Τι ακριβώς είναι όμως οι αιμορροΐδες;

Πρόκειται για έναν φυσιολογικό αγγειακό ανατομικό σχηματισμό φλεβών και αρτηριών που αναστομώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «αγγειακά μαξιλάρια» (vascular cushions) στο κατώτερο τμήμα του ορθού και στον πρωκτό. Διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές, ανάλογα με την εντόπισή τους εντός ή εκτός της οδοντωτής γραμμής του πρωκτού.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται ή επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της πίεσης που ασκεί η μήτρα στην ενδοκοιλιακή περιοχή, αλλά και στη δυσκοιλιότητα, στις ορμονικές αλλαγές και στη διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος που παρουσιάζεται συχνά στις εγκύους. Το πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν προς το τέλος του β’ τριμήνου όταν η μήτρα και το έμβρυο αρχίζουν να μεγαλώνουν αισθητά και να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο.

Τι πρέπει να κάνουμε

Μπορούμε να μετριάσουμε την ένταση των συμπτωμάτων της αιμορροϊδοπάθειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακολουθώντας μερικές συμβουλές που αφορούν στις καθημερινές συνήθειες και στη σωστή υγιεινή της περιοχής:

1. Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία, καθώς και την πολύωρη παραμονή σε καθιστή θέση. Εάν αναγκάζεστε να είστε για πολλές ώρες σε μια καρέκλα εξαιτίας της δουλειάς σας, φροντίστε να κάνετε συχνά -το πολύ ανά μία ώρα- μικρά διαλείμματα για περπάτημα (αυτό θα ωφελήσει γενικότερα το κυκλοφορικό σας σύστημα). Στο σπίτι, είναι καλύτερο να ξαπλώνετε στο πλάι παρά να κάθεστε.

2. Φροντίστε σχολαστικά την υγιεινή της περιοχής. Η τοπική καθαριότητα μετά την κένωση πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό και απαλό σαπούνι ή με μωρομάντιλα και όχι με στεγνό χαρτί υγείας.

3. Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα πίνοντας άφθονα υγρά, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (όπως φρούτα, λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης) και κάνοντας μια καθημερινή απλή άσκηση, όπως περίπατο. Αν το πρόβλημα είναι έντονο, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει συμπληρωματικά φυτικές ίνες και μαλακτικά των κοπράνων.

Εγκυμοσύνη και αιμορροΐδες: Αντιμετώπιση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δυστυχώς, δεν υπάρχουν δραστικές λύσεις στις οποίες μπορείτε να καταφύγετε. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση είναι πρώτα απ’ όλα να φροντίσετε τη ρύθμιση των κενώσεων με την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στη συνέχεια να εφαρμόζετε τοπικά ειδικά διαλύματα και καταπραϋντικές κρέμες. Στα φαρμακεία υπάρχουν αλοιφές από φυτικές πρώτες ύλες που δεν αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη.

Επίσης, η επαφή με κρύο νερό ανακουφίζει από την ενόχληση. Παλαιότερα, επικρατούσε η αντίληψη ότι συγκεκριμένες τροφές προκαλούν την πάθηση όπως το κρέας, το κόκκινο κρασί, οι φράουλες, το πιπέρι, τα κοκκινιστά. Αυτό όμως δεν έχει αποδειχτεί. Σίγουρα, ωστόσο, ορισμένες τροφές επιδεινώνουν την κατάσταση μέσω των διαταραχών που μπορεί να προκαλέσουν στις κενώσεις. Έτσι, οι έγκυοι έχουν ένα λόγο παραπάνω να προσέχουν τη διατροφή τους και να φροντίζουν να τρέφονται υγιεινά και με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Στο χειρουργείο ολοταχώς

Περίπου τρεις μήνες μετά τον τοκετό το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζεται. Οι γυναίκες που εξακολουθούν να υποφέρουν μετά την πάροδο του τριμήνου θα χρειαστεί να καταφύγουν σε χειρουργική επέμβαση εάν θέλουν να αποχαιρετήσουν για πάντα τις αιμορροΐδες. Συγκεκριμένα, η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται στην περίπτωση που το πρόβλημα παραμένει τρεις μήνες μετά τον τοκετό και προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου, αιμορραγία, έκκριση βλέννας, τοπικό ερεθισμό, κνησμό, αίσθημα ατελούς αφόδευσης κλπ. Σήμερα, εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο οι πλέον αποτελεσματικές και ασφαλείς επεμβάσεις για την επίλυση της αιμορροϊδοπάθειας είναι οι εξής:

Α. Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan ή Ferguson: Πρόκειται για την πλέον ριζική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρούνται οι διογκωμένες αιμορροΐδες και στη συνέχεια το δέρμα του πρωκτού συγκλείεται με ραφές. Το μειονέκτημά της είναι ότι έχει αργή και επίπονη ανάρρωση και ποσοστά στενώσεων ή μερικής ακράτειας. Επίσης το ποσοστό επανεμφάνισης των αιμορροΐδων είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Β. Τεχνική κατά Longo: Οι αιμορροΐδες δεν αφαιρούνται, αλλά με τη βοήθεια ενός ειδικού συρραπτικού μηχανήματος διακόπτεται η αιμάτωσή τους και έλκονται προς τα πάνω. Το μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι έχει υψηλά ποσοστά σημαντικών εγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Γ. Τεχνική THD: Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια ενσωματωμένου υπερήχου Doppler. Οι εντοπισμένες πλέον αρτηρίες απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων κι έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος. Ο αιμορροϊδικός ιστός παύει να τροφοδοτείται, ατροφεί και συρρικνώνεται. Δυστυχώς έχουμε αυξημένα ποσοστά επανεμφάνισης.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η επέμβαση γίνεται με επισκληρίδιο αναισθησία. Θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για μία μέρα, ενώ μετά από τρεις-τέσσερις μέρες θα μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στη δουλειά και στις άλλες δραστηριότητές σας.

Η πιο αποτελεσματική και ανώδυνη μέθοδος

Το PROCTOLOGY CENTER και ο Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος -έχοντας διενεργήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αιμορροϊδεκτομών με όλες τις παραπάνω μεθόδους και τεχνικές- έχει καταλήξει ότι για την πλειοψηφία των περιπτώσεων η κάτωθι τεχνική με χρήση υπερήχων (focus, ultrasiscion) ή laser είναι η καλύτερη για άμεσα, οριστικά, αναίμακτα και ανώδυνα αποτελέσματα:
«Η τεχνική της αιμορροϊδεκτομής που κατά βάση εκτελεί η χειρουργική μου ομάδα περιλαμβάνει την απολίνωση του αιμορροϊδικού όζου στη βάση του (χωρίς να κοπεί). Εν συνεχεία γίνεται ανάρτηση (lifting) του βλεννογόνου των αιμορροΐδων στον πρωκτικό σωλήνα και εξαΰλωση του βλεννογόνου που περισσεύει με χρήση υπερήχων (focus, ultrasiscion) ή laser.

Τέλος η επέμβαση ολοκληρώνεται τις περισσότερες φορές με την έσω πλάγια σφικτηροτομή με τη χρήση υπερήχων ή laser», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Η τεχνική αυτή είναι απολύτως ασφαλής γιατί δεν κόβουμε τις αιμορροΐδες αλλά τις εξαφανίζουμε (καθήλωση και εξαΰλωση) και έτσι είναι αναίμακτη και ανώδυνη. Η μέθοδος αυτή παράλληλα λύνει μόνιμα και το πρόβλημα της χρόνιας δυσκοιλιότητας όταν υπάρχει και το οποίο είναι η πιο συνηθισμένη αιτία αιμορροϊδοπάθειας.
Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο γιατί οι αιμορροΐδες δεν αφαιρούνται απλώς (με 3 παράλληλους και ταυτόχρονους τρόπους), αλλά εξαφανίζεται το αίτιο που τις προκαλεί. Η επέμβαση διαρκεί 10-15 λεπτά και ο ασθενής μέσα σε 2-3 ώρες εξέρχεται από την κλινική και επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του.
Η παραπάνω τεχνική διενεργείται στο σύνολο γενικά των περιπτώσεων. Κάθε περίπτωση όμως είναι διαφορετική και η χειρουργική θεραπεία προσαρμόζεται απόλυτα στις πραγματικές ανάγκες του κάθε ασθενή.
Τα παραπάνω πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και λίγη καταστολή (μέθη/χωρίς δηλαδή κανονική αναισθησία).

  • Η επέμβαση διαρκεί λιγότερο των 15 λεπτών.
  • Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική σε λίγες ώρες και είναι πλήρως λειτουργικός από το ίδιο απόγευμα.
  • Η μέθοδος εξασφαλίζει ανώδυνη, αναίμακτη επέμβαση με ελάχιστη οργανική επιβάρυνση και με ελάχιστο οικονομικό κόστος.
  • Με την παρούσα τεχνική εξασφαλίζουμε μόνιμη λύση του προβλήματος, χωρίς υποτροπές.
  • Η επέμβαση διενεργείται σε υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες με απόλυτη ασφάλεια και με αναισθησιολογική επίβλεψη.

 

 

Close Menu