Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Τι είναι η κύστη κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος

Mία από τις συνηθέστερες παθήσεις της ιεροκοκκυγικής περιοχής του υποδορίου ιστού που ταλαιπωρεί κυρίως τους άντρες! Επώδυνη ασθένεια που πολλές φορές υποτροπιάζει.  Όμως τι είναι η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο;

Είναι μία πάθηση που δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που συνήθως συμβαίνει στην περιοχή αυτή.

Η νόσος αφορά κυρίως άνδρες (αναλογία άρρενες: θήλεις, 3:1) και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της στις ηλικίες 16-20 ετών, ενώ η επίπτωσή της μειώνεται κατακόρυφα μετά το 25ο έτος της ηλικίας.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από μία απλή μικρή «φουσκίτσα» μέχρι μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα.

Συχνά, η περιοχή μπορεί να παράγει υγρά τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά. Όταν η περιοχή μεταπέσει σε φλεγμονή, τότε θα γίνει ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει πύον, το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή. Η φλεγμονή επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, κακουχία και ναυτία.

Τριχοφωλεακό συρίγγιο ή κύστη κόκκυγος

Υπάρχουν πολλοί συνήθεις «τύποι» της πάθησης.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέως αποστήματος.

Μετά το απόστημα λύεται είτε με ιατρική παρέμβαση ή από μόνο του (παροχετεύεται,»σπάει»), και πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν συρίγγιο κύστεως κόκκυγος.

Έτσι η κοιλότητα (κύστη) συνδέεται πλέον με πόρους με το δέρμα και ανα καιρούς γίνεται εκροή υγρού.

Ένας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες φλεγμονές.

Στη χρόνια μορφή της νόσου ο ασθενής αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο δημιουργίας αποστήματος κατά το παρελθόν, το οποίο παροχετεύθηκε είτε αυτόματα είτε χειρουργικά.

Έκτοτε μπορεί να παρέμεινε μόνο ένα αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή της κατώτερης σπονδυλικής στήλης ή περίοδοι βύθιου άλγους στην ιερο-κοκκυκική περιοχή, εναλλασσόμμενες με περιόδους αναλγησίας, οι οποίες ταυτίζονται με παροξυσμούς ορώδους ή ορο-αιματηρής έκκρισης.

Η χειρουργική επέμβαση σχεδόν πάντοτε αποτελεί την μοναδική θεραπεία.

Θεραπεία συρίγγιου κύστεως κόκκυγος

Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου. Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται καλύτερα με χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση σκοπό έχει την πλήρη αφαίρεση της κύστεως μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic ή μπορεί να γίνει με αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την κατάσταση του ασθενούς.

Η επέμβαση γίνεται είτε με κλασική μέθοδο με νυστέρι είτε με σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές με Laser CO2 ή με RF (radiofrequency), αναίμακτα και ανώδυνα. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής εξαρτώνται από την εκάστοτε εμπειρία του χειρουργού και την ποιότητα της μετεγχειρητικής φροντίδας.

Αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος

Πιο συγκεκριμένα, η χρήση της νέας γενιάς χειρουργικών laser και συσκευών υπερήχων focus, ligasure κλπ., μαζί με νέες καινοτόμες τεχνικές προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για το τριχοφωλεακό συρίγγιο και την κύστη κόκκυγα, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη κλασική χειρουργική αφαίρεσης της κύστης.

Η ιατρική ομάδα του Proctology Center με επικεφαλή τον Δρα Αναστάσιο Παπαδόπουλο Χειρουργό – Πρωκτολόγο στην Θεσσαλονίκη μπορεί να εγγυηθεί άμεση λύση στο πρόβλημά σας, χωρίς νοσηλεία, αναίμακτα, ανώδυνα και μόνιμα.

Σημειώνεται ότι μετά την επέμβαση, μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στην καθημερινότητά σας.

Close Menu