Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Πρωκτικός Πόνος: 5 συνήθεις λόγοι

Πρωκτικός Πόνος: 5 συνήθεις λόγοι

Το πρωκτικό άλγος ή πρωκτικός πόνος είναι ιδιαίτερα σύνηθες, συχνά όμως συνοδεύεται από το αίσθημα της ντροπής, γεγονός που το κάνει θέμα «ταμπού». Στο πλαίσιο αυτό πολλές φορές δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση γύρω από τον πρωκτικό πόνο, με συνέπεια να αποδίδεται σε μία ή δύο αιτίες από τον πάσχοντα, παρόλο που οι λόγοι μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι.

Έτσι, αν και η αιμορροϊδοπάθεια είναι από τις πλέον γνωστές και συνήθεις αιτίες, δεν είναι η μόνη, όπως πολύς κόσμος νομίζει. Υπάρχουν αρκετές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν το πρωκτικό άλγος, οι οποίες είναι συνήθως καλοήθεις και θεραπεύονται, εφόσον αντιμετωπιστούν έγκαιρα και με τον σωστό τρόπο.

Αν ο πρωκτικός πόνος δεν υποχωρήσει σε διάστημα 48 ωρών καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ενώ αν η πρωκταλγία συνοδεύεται από πυρετό, η συνάντηση μαζί του κρίνεται επιτακτική.

Πρωκτικός πόνος: Οι 5 συνήθεις αιτίες 

Οι 5 συνηθέστερες αιτίες για τον πρωκτικό πόνο έχουν ως εξής:

1.Αιμορροϊδοπάθεια: Είναι ο πιο συχνός λόγος για τον πόνο του πρωκτού. Οι αιμορροΐδες είναι συνέπεια δυσκοιλιότητας, διάρροιας ή και κάποιας εγκυμοσύνης.

2.Πρωκτική ραγάδα: Είναι ένα σχίσιμο στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα, που προκαλείται από χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια και ένα από τα συμπτώματά της είναι ο πρωκτικός πόνος κατά την αφόδευση. Μπορεί να συνυπάρχει μυϊκός σπασμός, οπότε ο πόνος σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να είναι παρατεταμένος.

3.Απόστημα του πρωκτού ή συρίγγιο: Αιτία πρωκτικού πόνου μπορεί να είναι ένα απόστημα, που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Εφόσον ένα απόστημα δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πρωκτικού συριγγίου –ενός τούνελ μεταξύ του άκρου του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό- που επίσης προκαλεί άλγος.

4.Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα του ορθού. Γονόρροια (βλενόροια), έρπης ή χλαμύδια μπορούν να είναι αιτίες του πρωκτικού πόνου.

5.Δερματικές παθήσεις και μυκητιάσεις: Η δερματίτιδα ή η ψωρίαση μπορεί να συνοδεύονται από πόνο, κνησμό ή αίσθημα καύσου, ενώ και οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλούν πόνο. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο πόνος κάνει την εμφάνισή του κατά το σκούπισμα της περιοχής γύρω από τον πρωκτό.

Τέλος, ο έντονος πρωκτικός πόνος μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να είναι σύμπτωμα του καρκίνου του πρωκτού, ο οποίος συνήθως αφορά τους άντρες άνω των 60 ετών και μπορεί να προκληθεί από τον ιό HPV και το πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

Close Menu