Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Πρόπτωση του ορθού: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πρόπτωση του ορθού: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Η πρόπτωση του ορθού, είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, που αφορά κυρίως τις γυναίκες και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα. Πρόκειται για μια αφύσικη προεξοχή του βλεννογόνου του ορθού μέσα από τον πρωκτό. Ουσιαστικά το ορθό πέφτει προς τα κάτω και το εσωτερικό μέρος βγαίνει προς τα έξω, με συνέπεια να υπάρχει μια προεξέχουσα μάζα από τον πρωκτό. Κατάσταση που συνοδεύεται συχνά από ακράτεια κοπράνων και βλέννης ή αιμορραγία.

Τι οδηγεί όμως στην πρόπτωση του ορθού; Η μακροχρόνια πίεση κατά την αφόδευση, η πίεση του πυελικού εδάφους κατά τον τοκετό, αλλά και σπανιότερα γενετικοί παράγοντες είναι οι πιο γνωστοί λόγοι.  Επίσης, η εν λόγω νόσος σχετίζεται και με τη προχωρημένη ηλικία, καθώς συνδέεται με μια γενικότερη χαλάρωση των συνδέσμων στην περιοχή. Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν η αδυναμία των μυών της πυελικής περιοχής και του πρωκτικού σωλήνα είναι η αιτία ή η συνέπεια της πρόπτωσης.

Κάποια συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με αυτά των αιμορροΐδων, όπως είναι η εμφάνιση μιας μάζας που μπορεί να ψηλαφηθεί γύρω από τον πρωκτό, αλλά και η παρουσία αίματος. Όμως δεν πρόκειται για ίδιες νόσους, αφού η πρόπτωση ορθού ξεκινά από υψηλότερο σημείο του ορθοπρωκτικού σωλήνα, ενώ οι αιμορροΐδες είναι πιο εγγύτερα στον πρωκτικό δακτύλιο.

Πρόπτωση του ορθού: Ποιους αφορά και πώς αντιμετωπίζεται

Η πρόπτωση του ορθού εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και δη σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Δεν αποκλείεται όμως να εμφανισθεί και σε μικρότερες ηλικίες. Είναι ενδεικτικό ότι πρόπτωση ορθού μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε βρέφη, αλλά και σε παιδιά.

Οι τύποι πρόπτωσης ορθού είναι δύο: η μερική, που αφορά μόνο το βλεννογόνο του ορθού και η πλήρης, που αφορά και τα τοιχώματα του ορθού.

Η πάθηση –εκτός από τις ελάχιστες περιπτώσεις που διορθώνεται μόνη της- αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Γίνεται είτε κοιλιακά με λαπαροσκόπηση είτε περινεϊκά, δηλαδή στο περίνεο γύρω από τον πρωκτό. Με το κατάλληλο χειρουργείο, το οποίο εξαρτάται τόσο από την περίπτωση, το ιστορικό του ασθενούς, αλλά και την ηλικία του, τα αποτελέσματα είναι απόλυτα ικανοποιητικά. Μετεγχειρητικά θα πρέπει να αποφεύγεται η πίεση κατά την αφόδευση και η δυσκοιλιότητα.

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

Close Menu