Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Πόνος στη μέση; Κοκκυγοδυνία ή κύστη κόκκυγος;

Πόνος στη μέση; Κοκκυγοδυνία ή κύστη κόκκυγος;

Πόνος στη μέση; Κοκκυγοδυνία ή κύστη κόκκυγος; «Γκρίζα» είναι τα όρια ανάμεσα στις δύο παθήσεις, που χαρακτηρίζονται ως πόνος στο τελευταίο τμήμα της σπονδυλικής στήλης, στον κόκκυγα. Με δεδομένο δε ότι η διάκρισή τους είναι δύσκολη, απαιτείται σωστή διάγνωση για την αποφυγή περιττών χειρουργικών επεμβάσεων. Είναι ενδεικτικό το ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενείς έχουν χειρουργηθεί για κύστη κόκκυγος, ενώ έπασχαν από κοκκυγοδυνία.

Κύστη κόκκυγος και κοκκυγοδυνία είναι δύο διαφορετικές παθήσεις, έχουν διαφορετικά συμπτώματα και απαιτούν διαφορετικές μεθόδους θεραπείας.

Ανδρική υπόθεση η κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος προκαλείται συνήθως από τη διείσδυση τριχών στο δέρμα, ενδέχεται όμως και να οφείλεται σε κάποια κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή. Είναι ιδιαίτερα συχνή πάθηση και εκδηλώνεται με πόνο στην περιοχή του κόκκυγα, ο οποίος συνοδεύεται αρκετές φορές από εκροή υγρού ή πύου, από την εμφάνιση μικρών τρυπών στο δέρμα, αλλά και κάποιου εξογκώματος ή οιδήματος, ενώ έχει εξάρσεις και υφέσεις.

Συνήθως η κύστη κόκκυγος είναι ανδρική υπόθεση, τόσο λόγω της αυξημένης τριχοφυΐας στο συγκεκριμένο σημείο όσο και γενετικών λόγων. Επίσης είναι συχνή η εμφάνισή της σε παχύσαρκα άτομα, όπως και σε άτομα που λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους (βλ.οδηγοί ταξί) κάθονται πολλές ώρες την ημέρα. Στην περίπτωση που η κύστη κόκκυγος μολυνθεί, δημιουργείται απόστημα, που είναι τις περισσότερες φορές επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει πυρετό.

Η εν λόγω πάθηση αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Μάλιστα, πλέον θεραπεύεται ενδοσκοπικά με λέιζερ, γλιτώνοντας τον ασθενή από επίπονα χειρουργεία και μεγάλο διάστημα αποθεραπείας.

Κοκκυγοδυνία και τραύμα

Η κοκκυγοδυνία είναι μια σπάνια πάθηση και εμφανίζεται ως πόνος στην περιοχή του κόκκυγα. Συνήθως προκαλείται από κάποιον τραυματισμό ή από την ενασχόληση με σπορ που απαιτούν συνεχές κάθισμα σε σκληρές επιφάνειες (ιππασία, ποδήλατο). Άλλο αίτιο μπορεί να είναι ο τοκετός, ενώ αρκετές περιπτώσεις κοκκυγοδυνίας είναι ιδιοπαθείς.

Στην περίπτωση της κοκκυγοδυνίας ο πόνος είναι σχεδόν μόνιμος, δεν διακόπτεται και γίνεται ακόμα πιο έντονος στο κάθισμα. Θυμίζει δε την αίσθηση που έχει κάποιος όταν μια βελόνα τον καρφώνει στην περιοχή του κόκκυγα. Το δέρμα πάντως δεν εμφανίζει κάποια σημάδια που μπορεί να παραπέμπουν στη νόσο.

Η κοκκυγοδυνία δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση και μπορεί να θεραπευτεί με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά, ενώ συνίσταται και η χρήση μαλακών καθισμάτων και ειδικών μαξιλαριών.

Σε κάθε περίπτωση ο πόνος στην περιοχή του κόκκυγα πρέπει να στέλνει τον ασθενή άμεσα στον γιατρό, ο οποίος και θα διαγνώσει ποια από τις δύο παθήσεις τον ταλαιπωρεί.

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

Close Menu