Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Αιμορροΐδες, ένα κοινωνικό ταμπού με οικονομικές προεκτάσεις

Αιμορροΐδες, ένα κοινωνικό ταμπού με οικονομικές προεκτάσεις

Αιμορροΐδες, ένα κοινωνικό ταμπού. Αν και οι αιμορροΐδες είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά και μάλιστα πλέον σε λίγα λεπτά, οι πάσχοντες δυσκολεύονται να μιλήσουν γι’ αυτό και καθυστερούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Το κοινωνικό ταμπού που περιβάλλει την εν λόγω πάθηση έχει ως συνέπεια η αναζήτηση της θεραπείας να αναβάλλεται κι έτσι η ταλαιπωρία να αυξάνεται για τον ασθενή, περιορίζοντας παράλληλα και τις θεραπευτικές του επιλογές.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις 1 στους 3 πάσχοντες αναζητά εγκαίρως ιατρική βοήθεια, ενώ οι υπόλοιποι απευθύνονται στον γιατρό όταν η αιμορροϊδοπάθεια έχει ήδη προκαλέσει επιπλοκές. Στην πλειονότητά τους οι περιπτώσεις των αιμορροΐδων φτάνουν στο ιατρείο, όταν οι ασθενείς έχουν ταλαιπωρηθεί σημαντικά όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά και οικονομικά.

Η ιδιαιτερότητα της πρωκτικής περιοχής όπου εμφανίζονται οι αιμορροΐδες είναι αυτή που προκαλεί και τη διστακτικότητα των πασχόντων να μιλήσουν για το πρόβλημά τους, όπως συμβαίνει και με όλες τις ορθοπρωκτικές παθήσεις. Παράλληλα όμως υπάρχει και φόβος πως οι θεραπείες για την αιμορροϊδοπάθεια και δη το χειρουργείο είναι ιδιαίτερα επώδυνες. Έτσι οι ασθενείς αναβάλλουν την αντιμετώπιση της πάθησης, υποφέρουν και άθελά τους γιγαντώνουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ, οι άνδρες ζητούν ευκολότερα ιατρική βοήθεια από ότι οι γυναίκες, ενώ οι πιο ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες επισκέπτονται ταχύτερα τον γιατρό.

 Το οικονομικό κόστος

Το κοινωνικό ταμπού γύρω από τις αιμορροΐδες έχει όμως και οικονομικό κόστος. Υπολογίζεται ότι εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλούν οι αιμορροΐδες, χάνονται ετησίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερες από 250.000 εργατοώρες, με την οικονομική απώλεια να ανέρχεται σε 9 δισ.ευρώ.

Οι αιμορροΐδες δεν είναι ανάγκη να μένουν «μυστικό». Στο Proctology Center η χειρουργική αντιμετώπισή τους, με τη χρήση σύγχρονων μέσων, όπως το laser και οι υπέρηχοι, είναι πλέον υπόθεση ρουτίνας. Γίνεται άλλωστε με μέθοδο ανώδυνη, αναίμακτη, με ελάχιστη οργανική επιβάρυνση και ελάχιστο κόστος, που εξασφαλίζει μόνιμη λύση του προβλήματος, χωρίς υποτροπές. Η επέμβαση της αιμορροϊδεκτομής πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη, διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής σε λίγες ώρες, επιστρέφοντας άμεσα στην καθημερινότητά του.

 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

Close Menu