Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974319942
Πρωκτικά κονδυλώματα, αυτός ο άγνωστος

Πρωκτικά κονδυλώματα, αυτός ο άγνωστος

Τα πρωκτικά κονδυλώματα επηρεάζουν την περιοχή γύρω και μέσα στον πρωκτό. Έχουν δε τη μορφή ογκιδίων που μπορούν να εμφανιστούν σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας, αλλά και να φτάσουν έως και τα 12 εκατοστά.

Το κύριο σύμπτωμα που δηλώνει την εμφάνισή τους είναι η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων μαλακών ογκιδίων στο χρώμα του δέρματος ή ανοιχτού καφέ χρώματος κοντά ή μέσα στον πρωκτό, τα οποία προκαλούν κνησμό, αίσθηση καύσου, αιμορραγία και έκκριση βλέννης. Συνήθως όμως τα κονδυλώματα δεν πονάνε ούτε προκαλούν δυσφορία, με συνέπεια να μένουν χωρίς διάγνωση για αρκετό καιρό.

Πρωκτικά κονδυλώματα: Τα αιτία

Η κύρια αιτία των πρωκτικών κονδυλωμάτων είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, γνωστός ως HPV. Με δεδομένο ότι ο εν λόγω ιός μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, τα πρωκτικά κονδυλώματα θεωρούνται σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος.

Ειδικότερα, τα κονδυλώματα στον πρωκτό εμφανίζονται συνήθως μετά από πρωκτικό σεξ με σύντροφο που έχει μολυνθεί, αυτό όμως δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνισή τους. Είναι δε ιδιαίτερα μεταδοτικά και δεν απαιτείται πρωκτική διείσδυση για να μολυνθεί ο πρωκτός.

Έτσι, η μετάδοση μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε άμεση επαφή με την πρωκτική περιοχή, όπως για παράδειγμα με τα δάκτυλα ή με υγρά από σύντροφο που είναι φορέας του ιού.

Μια από τις άμεσες ενέργειες του ασθενούς θα πρέπει να είναι η ενημέρωση του ερωτικού συντρόφου, ώστε να ελεγχθεί με τη σειρά του και αυτός.

Πώς αντιμετωπίζονται τα πρωκτικά κονδυλώματα;

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο ογκίδιο στο δέρμα πέριξ του πρωκτού, κρίνεται αναγκαία η επίσκεψη σε δερματολόγο-αφροδισιολόγο. Αν όμως το ογκίδιο που έχει ψηλαφηθεί βρίσκεται εντός του πρωκτού, η λύση είναι ο γαστρεντερολόγος, ο οποίος θα συστήσει ορθοσκόπηση.

Εφόσον τα κονδυλώματα είναι μικρά, λίγα σε αριθμό και εμφανίζονται μόνο στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό, μπορούν να αντιμετωπισθούν με τοπική αγωγή ή διαθερμοπληξία, η οποία τα καταστρέφει θερμικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν όμως είναι μεγαλύτερα και βρίσκονται μέσα στον πρωκτό, συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Να σημειωθεί πως αν τα κονδυλώματα εντός του πρωκτού δεν αφαιρεθούν, πολλαπλασιάζονται, ενώ υπάρχει κίνδυνος για δυσπλασία και καρκίνο στον πρωκτό.

Πάντως ακόμα κι αν αφαιρεθούν επιτυχώς, τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανιστούν, οπότε ο ασθενής θα πρέπει να επανελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center

 

 

Close Menu