Δ/νση Ιατρείου: Ι. Τσιμισκή 38, (3ος ορ.) Τηλ.: 2310 220 646, Κινητό: 6974 31 99 42
Αιμορροΐδες- Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της νόσου

Αιμορροΐδες- Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της νόσου

«Εχθρός» της αιμορροϊδοπάθειας μπορεί να αποδειχθεί η ήπια σωματική άσκηση, που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Αν και κάποιες φυσικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποφεύγονται -όπως η ιδιαίτερα έντονη γυμναστική, που περιλαμβάνει και βάρη- η σωματική άσκηση θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη και θεραπεία των αιμορροΐδων.

Είκοσι με τριάντα λεπτά ήπιας αεροβικής άσκησης την ημέρα βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού, ώστε να αποφεύγονται οι κρίσεις δυσκοιλιότητας, που επιτείνουν το πρόβλημα.

Με δεδομένο δε ότι η καθιστική ζωή  είναι μία από τις αιτίες της αιμορροϊδοπάθειας, αφού δημιουργείται πίεση στις φλέβες του πρωκτού, καλό είναι σε δουλειές γραφείου να γίνονται διαλείμματα μερικών λεπτών ανά ώρα, που θα περιλαμβάνουν περπάτημα. Γενικότερα, μια μορφή ήπιας φυσικής δραστηριότητας, με προτιμότερο το περπάτημα, είναι αναγκαία για την πρόληψη του προβλήματος.

Οι συνηθέστερες αιτίες για την πάθηση των αιμορροΐδων είναι, μεταξύ άλλων:

  • η αυξημένη πίεση στον ορθοπρωκτικό σωλήνα
  • διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες
  • η δυσκοιλιότητα,
  • η χρόνια διάρροια
  • η καθιστική ζωή και η συχνή ανύψωση βαρών

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι συχνή πάθηση, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περί το 80% του πληθυσμού θα υποφέρει  τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του από αυτή.

 

Close Menu