Κονδυλώματα στον Πρωκτό:
Η εμφάνιση του καρκίνου του πρωκτού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Αυτό αποδίδεται στην διάδοση της μόλυνσης με τον ιό HPV και ταυτόχρονα σε άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα και η ανοσοκαταστολή.
Τα κονδυλώματα είναι μία μόνο από τις εκδηλώσεις του ιού HPV στον πρωκτό.
Άλλες, πιο σπάνιες εκδηλώσεις του ιού HPV στον πρωκτό είναι η δυσπλασία του δέρματος και του αυλού του πρωκτού, δηλαδή δημιουργείται μια προκαρκινική κατάσταση.
Τα κονδυλώματα στον πρωκτό εντοπίζονται συνήθως στο περιπρωκτικό δέρμα. Συχνά όμως μπορεί να επεκτείνονται εσωτερικά στον πρωκτό μέχρι την οδοντωτή γραμμή ή ακόμη και στο βλεννογόνο του ορθού. Είναι πιθανό επίσης να εντοπιστούν κονδυλώματα μόνο ενδοπρωκτικά.
Η πρωκτοσκόπηση, έτσι ώστε να ελεγχθεί ο πρωκτικός σωλήνας και να διαγνωστούν τυχόν ενδοπρωκτικά κονδυλώματα ή και δυσπλασίες πρωκτού, είναι απαραίτητη για προληπτικούς λόγους, εφόσον έχουν διαγνωστεί κονδυλώματα στην εξωτερική περιοχή του πρωκτού.
Στα άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει επίσης να γίνεται κυτταρολογική εξέταση, απαραίτητη για τη διάγνωση δυσπλασιών και προκαρκινικών καταστάσεων.
Στην αρχή τα κονδυλώματα πρωκτού είναι σαν μικρά επίπεδα ογκίδια (σπυράκια ή με όψη κουνουπιδιού) που θυμίζουν σε μέγεθος το κεφάλι της καρφίτσας μέχρι ένα μπιζέλι.
Συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή άλλη ενόχληση και δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν τσούξιμο, κνησμό και υπάρχει έκκριση υγρών.
Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν, ενώ υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να αιμορραγήσουν.
Τα κονδυλώματα συχνά βρίσκονται και μέσα στον αυλό του πρωκτού, σε απόσταση 2-3 εκ. από το δέρμα.
Σε ξαφνική εμφάνιση και διόγκωση των κονδυλωμάτων πρωκτού ή αν προκύψει επανεμφάνιση πολύ σύντομα μετά από τη θεραπεία, πρέπει απαραιτήτως να γίνεται έλεγχος για τον ιό HIV.
Καμία από τις διαθέσιμες θεραπείες δεν αποτελεί θεραπεία για τον HPV, μολονότι τα γεννητικά κονδυλώματα αντιμετωπίζονται δραστικά.
Ο ιός παραμένει ανενεργός στα κύτταρα, και τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανιστούν μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα κονδυλώματα δεν επανεμφανίζονται ποτέ.
Θεραπεία για τα κονδυλώματα στον πρωκτό με Laser CO2:
Η θεραπεία με Laser CO2 είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος εξάλειψης στα κονδυλώματα πρωκτού.
Η εξάχνωση των κονδυλωμάτων σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και διαφυλάσσεται ο φυσιολογικός ιστός πέριξ των κονδυλωμάτων.
Η αναίμακτη αυτή επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και καταστολή, διαρκεί λίγο και ο ασθενής άμεσα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα του.
Με μία συνεδρία αντιμετωπίζονται όλα τα υπάρχοντα εκείνη τη στιγμή κονδυλώματα, αλλά τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητος ο επανέλεγχος (second look) σε 6 μήνες για τυχόν τοπική υποτροπή.
Πρόπτωση ορθού:
Πρόπτωση ορθού είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ορθό πέφτει προς τα κάτω και βγαίνει το εσωτερικό μέρος προς τα έξω.
Αρχικά, το ορθό παραμένει μέσα στο σώμα, αλλά καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται μπορεί να προεξέχει από τον πρωκτό.
Παράλληλα, συχνά εμφανίζεται μια αδυναμία των μυών του πρωκτού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή βλέννας ή κοπράνων.
Η πρόπτωση ορθού περιλαμβάνει την αφύσικη προεξοχή του βλεννογόνου του ορθού μέσα από τον πρωκτό. Εν μέρει η διάγνωση συμπίπτει με αυτή της χρόνιας πρόπτωσης των αιμορροΐδων, ειδικά αν μέρος της πρόπτωση είναι αιμορροΐδες και μέρος του ιστού είναι του βλεννογόνου του ορθού. Εάν η προεξοχή του βλεννογόνου του ορθού είναι μόνο μερική, τότε αυτό ονομάζεται μερική πρόπτωση του βλεννογόνου.
Υπάρχουν δύο τύποι πρόπτωσης ορθού:
1) Η μερική, που αφορά μόνο το βλεννογόνο του ορθού και
2) Η ολοκληρωμένη, που αφορά τόσο το βλεννογόνο του ορθού όσο και τα τοιχώματα του ορθού και η οποία ονομάζεται επίσης πλήρης πρόπτωση.
Προσέγγιση για την θεραπεία πρόπτωσης ορθού:
Μια μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών έχει εντελώς απαλλαγεί από τα συμπτώματα ή έχει βοηθηθεί σημαντικά με την κατάλληλη θεραπεία.
Η πρόπτωση ορθού είναι πολύ συχνά μια χρόνια κατάσταση και συνήθως μειώνεται όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ανακλινόμενη θέση, πιέζοντας απαλά με τα χέρια.
Οι ασθενείς θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το χρόνο που κάθονται στη λεκάνη, και πρέπει να χρησιμοποιούν ένα κατάλληλο μαλακτικό των κοπράνων όσο βρίσκονται σε αναμονή της αξιολόγησης της κατάστασης τους από το γιατρό τους.
Η διαχείριση της μερικής πρόπτωσης ορθού σε ενήλικες είναι παρόμοια με εκείνη των αιμορροΐδων.
Η θεραπεία περιλαμβάνει ενέσιμη Σκληροθεραπεία, Δακτύλιο στο βλεννογόνο ή Χειρουργική αποκατάσταση και Πλαστική επιδιόρθωση του πρωκτού και του ορθού.
Περιστασιακά απαιτείται επιδιόρθωση του πρωκτικού σφιγκτήρα.
Σε ενήλικες με πλήρη πρόπτωση που σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, συχνά ενδείκνυται εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα.
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές προσεγγίσεις.
Μια σχετικά απλή επέμβαση μπορεί να διορθώσει το ορθό στο κοίλο μέρος του ιερού οστού.
Μια άλλη μέθοδος είναι η εκτομή και η χαμηλή αναστόμωση του σιγμοειδούς έως το ορθό.
Σε ασθενείς που δεν μπορούν να αντέξουν μια κοιλιακή χειρουργική επέμβαση, η εκτομή και η αναστόμωση μπορεί να γίνει με προσέγγιση από το περίνεο ή να γίνει μια σχετικά στενή ραφή με μη απορροφήσιμα ράμματα από τον πρωκτό.
Αυτά τα ράμματα, που συνήθως είναι από σύρμα, μπορούν να τοποθετούνται βαθιά στον υποδόριο ιστό της ορθοπρωκτικής περιοχής.
Με τον ίδιο τρόπο, στη θέση των ραμμάτων μπορεί να τοποθετηθεί συνθετική ταινία μη απορροφήσιμη.
Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία.
Χρόνια Δυσκοιλιότητα:
Το πρόβλημα της χρόνιας δυσκοιλιότητας στην Ελλάδα έχει σημαντικές διαστάσεις καθώς, σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), το 16% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Έλληνες, αναφέρει δυσκοιλιότητα μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των ανδρών.
Περισσότερο ανησυχητικό όμως, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς πάσχοντες (47%) έχουν συμβουλευθεί κάποιον γιατρό για την επίλυση του προβλήματός τους.
Συνήθως οι πάσχοντες από χρόνια δυσκοιλιότητα ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια (10,6 χρόνια κατά μέσο όρο σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη) και έχουν δοκιμάσει πολλές φαρμακευτικές και άλλες θεραπείες.
Η πρώτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αλλαγή του τρόπου διατροφής και συγκεκριμένα η αυξημένη λήψη φυτικών ινών, η αύξηση της κατανάλωσης νερού καθώς και η συστηματική άσκηση.
Το επόμενο βήμα είναι συνήθως η χρήση καθαρτικών ουσιών, μετά από παρότρυνση του περιβάλλοντος του πάσχοντος ή συμβουλή του φαρμακοποιού.
Τα καθαρτικά διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο δράσης αλλά δεν είναι όλα το ίδιο δραστικά σε όλους τους ασθενείς.
Δυστυχώς όμως το πρόβλημα δεν λύνεται με τα καθαρτικά και επανέρχεται άμεσα με την διακοπή τους.
Η χρόνια δυσκοιλιότητα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό όπως δυσπεψία, φουσκώματα, δυσθυμία, κατάθλιψη, ραγάδα δακτυλίου, αιμορροίδες, εκκολπωμάτωση, ρήξη εκκολπωμάτων, περιτονίτιδα, κ.λπ..
Σε κάποιες περιπτώσεις η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να δώσει άμεση και οριστική λύση.
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά πολλές φορές η χρόνια δυσκοιλιότητα οφείλεται σε αύξηση του τόνου του έσω σφιγκτήρα.
Στην περίπτωση αυτή με μικρή επέμβαση με χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας (Laser, μαχαίρι υπερήχων) είναι άμεση λύση, χωρίς νοσηλεία και με το δυνατότερο μικρό κόστος.
Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος Χειρουργός – Πρωκτολόγος, Θεσσαλονίκη Proctology Center